Dataroaming eli puhelimen käyttö ulkomailla – tiedä ainakin nämä asiat netin käytöstä matkalla

Näin käytät puhelinliittymääsi fiksusti ulkomailla

Termillä roaming tai dataroaming tarkoitetaan tilannetta, jossa käytät puhelintasi ulkomailla jonkun toisen operaattorin verkossa. Välillä samasta asiasta puhutaan myös suomenkielisillä termeillä verkkovierailu tai dataverkkovierailu.

Kyse on roamingista, kun soitat tai vastaat puheluihin, lähetät tekstiviestejä tai käytät puhelimesi mobiilidataa eli nettiyhteyttä matkalla ollessasi.

Tästä artikkelista löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin, jotka koskevat puhelimen ja netin käyttöä ulkomailla.

Lukemisen jälkeen tiedät muun muassa sen, miksi ulkomaan matkan aiheuttamaa jättimäistä puhelinlaskua ei enää tarvitse pelätä samaan tapaan kuin vielä joitakin vuosia sitten.

 

Tärkeimmät asiat tiivistettynä

  • Ulkomaille lähtiessäsi sinun täytyy ensinnäkin tietää, mitä oman puhelinliittymäsi ulkomaankäyttö sisältää. Nykyään hyvin monien Suomessa toimivien operaattorien puhelinliittymiin kuuluu rajaton netin käyttö Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa. Käytännössä voit tällöin käyttää puhelimesi nettiä Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa aivan samaan tapaan kuin Suomessakin eli ilman rajoituksia. Lue tarvittaessa artikkeli: Mistä näen oman liittymäni tiedot?
  • Monien liittymien kuukausimaksuun kuuluu myös varsin kattava paketti EU-roamingia muissa EU-maissa. Esimerkiksi 15-45 Gt:n paketti EU-roamingia riittää mainiosti useammankin viikon matkaan, ellet katso joka ilta puhelimestasi elokuvia parhaalla mahdollisella kuvanlaadulla. Jos raja täyttyy, voit yleensä jatkaa käyttöä operaattorin hinnastossa mainitulla päivähinnalla. Lue tarvittaessa artikkeli: Paljonko puhelin kuluttaa mobiilidataa eri käyttötarkoituksissa?
  • Jos reissaat EU- ja ETA-maissa, myös puhelut ja viestit Suomeen, oleskelumaahan sekä EU- ja ETA-maihin veloitetaan kotimaan hinnastolla.
  • Roaming-maksuihin kannattaa kiinnittää tarkemmin huomiota, jos matkaat EU:n ulkopuolelle. Tällöin mobiilidatan ja puheluiden hinta kannattaa katsoa läpi oman operaattorin hinnastosta – katso linkin takaa esimerkkejä Telian hinnoittelusta.
  • Nykyään jättimäisten puhelinlaskujen aikaansaanti ulkomaan matkoilla on kuitenkin tehty hankalaksi, sillä Suomessa toimivat operaattorit soveltavat EU-asetusten mukaista tiedonsiirron käyttökattoa kaikkialla maailmassa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ulkomailla tapahtuvan datansiirron hinta on oletusarvoisesti rajattu noin 60 euroon kuukaudessa. Tämän jälkeen datansiirto katkeaa, ellet itse käy nostamassa saldorajaa ylöspäin. Esimerkiksi Elisalla kyseistä käyttökattoa kutsutaan Datavartijaksi – voit tutustua palvelun sisältöön tarkemmin linkin takaa. Myös Telia, DNA ja Moi Mobiili soveltavat vastaavaa käyttörajaa. Varmuuden vuoksi liittymän asetukset kannattaa kuitenkin aina tarkistaa ennen kaukomaille suuntaamista.
  • Monista hotelleista, muista majoituspaikoista sekä ravintoloista löytyy langaton nettiyhteys eli WiFi, johon voit yhdistää puhelimesi maksutta salasanan avulla. WiFi-yhteyttä käyttäessäsi mobiilidataa ei kulu lainkaan. Esimerkiksi ketjuhotellien ja lentokenttien salasanasuojatut wifi-verkot ovat yleensä varsin toimivia. Julkisten WiFi-verkkojen kanssa kannattaa kuitenkin soveltaa maalaisjärkeä ja tervettä varovaisuutta. Pankkiasioiden hoitaminen julkisen verkon kautta ei ole suositeltavaa.
  • Moni suomalainen miettii, pitääkö dataroaming olla päällä vai pois päältä ulkomailla. Vastaus on, että dataroamingin pitää olla päällä, jos haluat käyttää puhelimesi mobiilidatayhteyttä. Nettiin pääset kuitenkin myös langattoman WiFi-verkon kautta, jos hotellistasi tai ravintolasta sellainen löytyy. Tällöin dataroaming voi olla pois päältä.
  • Matkalle lähtiessään monet suomalaiset ottavat mobiilidatan ja dataroamingin varmuuden vuoksi pois päältä puhelimensa asetusten kautta ja käyvät laittamassa sen päälle, mikäli tarve tulee. Puheluita voi kuitenkin soittaa myös WiFi-yhteydellä esimerkiksi WhatsAppin kautta.
  • Liittymäsi ulkomaankäytön asetukset voit käydä tarkistamassa oman operaattorisi verkkopalvelun (esimerkiksi OmaElisa tai Minun Telia) kautta. Jos puhelimen netti ei toimi ulkomailla, syy voi olla se, että ulkomaan käyttö on estettynä liittymäasetuksissa.

 

Puhelimen asetukset ulkomailla – näin laitat dataroamingin päälle ja pois päältä

Applen iPhone-laitteissa voit asettaa mobiilidatan ja dataroamingin päälle tai pois päältä näppäilemällä Asetukset > Mobiilidata > Mobiilidatavalinnat.

Android-puhelimissa dataverkkovierailuja koskeva kohta löytyy, kun valitset Asetukset > Yhteydet > Matkapuhelinverkot.

Termeissä voi olla hienoisia eroja laitteesta ja käyttöjärjestelmäversiosta riippuen.

Nettiin päästäksesi et kuitenkaan tarvitse mobiilidatayhteyttä, jos hotellista tai ravintolasta löytyy langaton WiFi-verkko.

Dataroamingin laittaminen päälle ei auta, jos olet estänyt liittymäsi ulkomaankäytön liittymäasetusten kautta. Voit kurkata liittymäsi asetuksia kirjautumalla operaattorisi verkkosivujen kautta asiakassivuille.

 

Mitä tarkoittaa rajaton netti ulkomailla?

Nykyään hyvin moniin Suomessa myytäviin puhelinliittymiin sisältyy rajaton netti, jolloin mobiilidataa voi käyttää liittymän kuukausimaksulla niin paljon kuin sielu sietää. Suomen lisäksi rajaton netti on yleensä voimassa myös Pohjolassa ja Baltiassa.

Muualla EU:ssa käytettävänä on liittymän mukaan vaihteleva määrä mobiilidataa kuukaudessa.

 

Mitä tarkoittaa reissudata?

Monet operaattorit myyvät niin sanottuja reissudatapaketteja, jos olet matkustamassa EU:n ulkopuolelle ja haluat ostaa tietyn määrän mobiilidataa käyttöösi jo ennakkoon.

Vaihtoehtoisesti voit käyttää matkakohteesta löytyviä WiFi-yhteyksiä tai käyttää mobiilidataa ilman ennakkoon ostettua pakettia.

Lähtökohtaisesti yllätyslaskujen muodostumisen ei kuitenkaan pitäisi olla mahdollista, vaikka sinulla ei olisikaan käytössäsi ennalta ostettua reissudatapakettia. Operaattoreilla on nykyään käytössään myös EU:n ulkopuolella noin 60 euron kuukausittainen tiedonsiirron käyttöraja.

Jos raja on ylittymässä, saat asiasta tekstiviestin ja voit tarvittaessa muokata rajaa.

 

Miksi puhelin tai sen netti ei toimi ulkomailla?

Tarkista, ettei liittymäsi ulkomaankäyttöä ole estetty. Voit tehdä tämän kirjautumalla operaattorisi verkkopalveluun omilla tunnuksillasi.

Roaming-esto viittaa yleensä siihen, että koko liittymän käyttö on estetty ulkomailla. Data roamingia koskeva esto puolestaan tarkoittaa, että puhelimen netin käyttö ulkomailla on estetty, mutta puhelut ja tekstiviestit kulkevat.

 

Miksi jättimäiset roaming-maksut ovat nykyään aiempaa pienempi riski?

Olet saattanut lukea kauhutarinoita suomalaisista turisteista, jotka ovat lähteneet kaukomaille reissuun ja Suomeen palattuaan havahtuneet tuhansien eurojen puhelinlaskuun, kun mobiilidatayhteys on vahingossa jäänyt päälle.

Enää tämän ei onneksi pitäisi olla mahdollista, sillä niin Elisa, Telia, DNA kuin Moi Mobiili soveltavat EU-asetusten mukaista tiedonsiirron käyttökattoa kaikkialla maailmassa. Kuukausittainen käyttökatto on viime vuosina vaihdellut noin 60-62 euron välillä.

Saat tekstiviestitse varoituksen, kun käyttökaton yläraja alkaa lähestyä. Tämän jälkeen sinun pitää erikseen hyväksyä, jos haluat ylittää rajan ja jatkaa mobiilidatan käyttöä.

Ennen kaukomaille lähtöä puhelinliittymän ulkomaankäytön asetukset kannattaa kuitenkin aina tarkistaa. Tämä onnistuu kirjautumalla operaattorin verkkopalveluun omilla tunnuksilla.

Näin voit varmistua siitä, ettet ole aikaisemmin käynyt itse nostamassa käyttörajaa.

 

Toimiiko prepaid-liittymä ulkomailla?

Myös prepaid-liittymä toimii hyvin ulkomailla, mutta yleensä käyttöön liittyy operaattori- ja maakohtaisia rajoitteita. Katso operaattorikohtaiset tiedot Telian, Elisan tai DNA:n verkkosivuilta.

 

Huomioi tämä, jos lähdet kaukomaille eikä WiFi-yhteyksiä ole saatavilla

Esimerkiksi Spotifyn ja monien suoratoistopalveluiden maksullisten versioiden käyttäjät voivat ladata musiikkia, elokuvia tai podcasteja omalle laitteelle jo ennen matkaa.

Tällöin musiikkia ja elokuvia voi matkan aikana kuunnella ja katsella myös offline-tilassa ilman mobiilidataa tai WiFi-yhteyttä.

Lue lisätietoa Spotifyn ja Netflixin verkkosivuilta.