Moni suomalainen on tottunut uuden puhelimen ostaessaan asettamaan pienen muovisen SIM-kortin laitteeseen. Enää näin ei aina tarvitse tehdä, sillä digitaalinen SIM-kortti eli eSIM voi uudemmissa puhelimissa korvata vanhan perinteisen SIM-kortin. Tästä artikkelista löydät vastauksia yleisimpiin eSIMiä koskeviin kysymyksiin.
Mikä on eSim?
eSIM (välillä myös muodossa e-SIM) tarkoittaa sähköistä SIM-korttia, joka on rakennettu suoraan laitteen – kuten esimerkiksi puhelimen, älykellon tai tabletin – sisään. Näin ollen laitteeseen ei enää itse tarvitse asettaa muovista SIM-korttia. Käytännössä eSIM on laitteen piirilevylle upotettu kiinteä komponentti.
Muutoin digitaalinen eSIM toimii hyvin samaan tapaan kuin tavanomainen SIM-kortti. Monista uusista eSIM-valmiista laitteista löytyy tarvittaessa paikka myös perinteiselle simmille. Tällöin voit valita, minkälaista SIM-korttia haluat käyttää.
Termi eSIM muodostuu sanoista embedded SIM-card eli sisäänrakennettu SIM-kortti. Kirjainyhdistelmä SIM puolestaan on lyhenne sanoista subscriber identity module eli karkeasti käännettynä tilaajan yksilöllisen tunnisteen sisältävä moduuli.
eSIMistä voidaan käyttää myös nimitystä elektroninen tai virtuaalinen SIM-kortti.
- Katso myös: SIM-korttien koot
e-SIMin käyttöönotto lyhyesti
Normaalisti operaattoria ja liittymää vaihtaessasi saat muovisen SIM-kortin postissa. Tähän kuluu muutamia päiviä.
eSIMin ansiosta saat liittymän käyttöösi nopeammin. eSIM-profiili voidaan luoda liittymän tilaamisen yhteydessä täysin sähköisesti, eikä sinun tarvitse enää odotella paperipostin mukana saapuvaa muovista simmiä.
Jos sinulla tällä hetkellä on eSIMiä tukeva puhelin, jossa on muovinen SIM-kortti, voit halutessasi vaihtaa eSIMiin operaattorin verkkopalvelun kautta. Sama onnistuu toki myös toisin päin, eli vaihto eSIMistä perinteiseen SIM-korttiin on mahdollinen.
eSIM-kytkennän ansiosta monet älykellot mahdollistavat mobiiliyhteyksien käytön suoraan kellossa. Lenkille lähtiessäsi voit jättää puhelimen kotiin, mutta olet silti tavoitettavissa. Niin sanotun Multi-SIM-palvelun voit ottaa käyttöön operaattorisi verkkopalvelussa.
Multi-SIM tarkoittaa käytännössä rinnakkaisliittymää, jonka ansiosta liittymä toimii sekä älypuhelimessa että älykellossa ilman että laitteet ovat toistensa lähettyvillä.
Joissakin uudemmissa puhelinmalleissa eSIM mahdollistaa myös kahden puhelinnumeron käyttämisen yhdessä puhelimessa. Tällöin et tarvitse erikseen kahta puhelinta työasioiden ja henkilökohtaisten asioiden hoitamiseen.
Käytännön ohjeet eSIMin käyttöönottoon saat liittymän tilaamisen yhteydessä. Niin Elisalla, DNA:lla kuin Telialla eSIMin käyttöönotto tapahtuu QR-koodilla eli käytännössä luet QR-koodin sillä puhelimella, johon olet ottamassa eSIMiä käyttöön.
Eri älykellomalleille löydät kytkentäohjeita operaattorien verkkosivuilta. Pääsääntöisesti kytkentä tapahtuu älykellon puhelinsovelluksen kautta.
Paljonko eSIM maksaa?
eSIMin kytkentä uuteen tai nykyiseen liittymään ei yleensä maksa erikseen mitään. Kuluja voi kuitenkin syntyä, jos haluat eSIMin käyttöön myös toisessa laitteessa (niin sanottu multi-SIM) tai jos myöhemmin haluat vaihtaa eSIMin perinteiseen muoviseen SIM-korttiin.
Multi-SIM-palveluiden kuukausimaksut vaihtelevat, mutta ne ovat pääsääntöisesti hieman alle 10 euroa. Myös SIM-kortin vaihdon hinta on tavanomaisesti noin 10 euroa. Tarkista ajantasainen hinnasto oman operaattorisi verkkosivuilta.
Missä puhelimissa ja laitteissa eSIM toimii?
Varmista aina puhelimesi, älykellosi tai muun laitteesi eSIM-yhteensopivuus laitteen käyttöohjeista. Jos laitteesi on valmistettu viime vuosien aikana, on hyvin todennäköistä, että se toimii yhteen eSIMin kanssa.
- Ensimmäinen eSIM-valmis laite oli vuonna 2016 julkaistu Samsung Gear S2 Classic 3G Smartwatch -älykello.
- Puhelinten osalta ensimmäinen eSIM-puhelin oli vuonna 2017 julkaistu Google Pixel 2.
- Applen iPhone-puhelimissa ensimmäiset eSIM-valmiit mallit ovat vuonna 2018 markkinoille ilmestyneet iPhone XS, XS Max ja XR.
- Applen älykelloissa eSIM-valmius löytyi jo vuotta aiemmin eli 2017 ilmestyneistä Apple Watch Series 3 -kelloista.
- Samsung Galaxy -puhelimissa eSIM-valmiudet lisättiin vuonna 2020 julkaistuun S20-sarjaan.
Huomioi, että joidenkin puhelinmallien eSIM-valmiuksissa voi olla eroja riippuen siitä, puhutaanko Euroopassa vai Yhdysvalloissa myytävästä mallista.
- Lue seuraavaksi: Mikä on IMEI-koodi?