Halpa netti mökille – katso vertailu ja vältä yleisimmät virheet mökkinetin valinnassa

Varsin monilla suomalaisilla mökki tai vapaa-ajan asunto ei sijaitse kiinteiden laajakaistayhteyksien ulottuvilla. Tällöin netti mökille järjestyy käytännössä joko matkapuhelinverkon kautta toimivana erillisenä mobiililaajakaistana tai jakamalla nettiyhteys muille laitteille omasta puhelimesta. Jos nettiyhteyttä tarvitaan ainoastaan valvonta- ja riistakameroiden tapaisiin laitteisiin, vaihtoehtona on myös niin sanottu laitenetti. Tällä sivulla voit tutustua tarkemmin eri operaattorien mökkiliittymiin.

Tarjous
Telia

Telialla etuhintoja 15.-28.4.2024

Katso Telian tarjoukset Kotimaa 50M- ja Keskittäjän 200M -mobiililaajakaistoihin.

Edullinen netti esimerkiksi tablettiin tai reitittimeen jopa alle kympillä kuussa.


Mobiililaajakaista mökille – mitä se käytännössä tarkoittaa?

Mobiililaajakaista tarkoittaa matkapuhelinverkossa toimivaa 4G- tai 5G-nettiyhteyttä. Kun käytät älypuhelimesi nettiä, käytät mobiililaajakaistaa.

Mökille kannattaa kuitenkin yleensä tilata erillinen mobiililaajakaista, jonka voit jakaa reitittimen avulla eri laitteisiin. Reititin voi olla taskussa mukana kulkeva mokkulamalli tai hieman isompi versio, jonka voit asettaa pöydälle tai lattialle. Mokkulasta voidaan käyttää myös termejä mobiilireititin, WiFi-mokkula tai matkamodeemi.

Virtalähteeseen kytkettävä kiinteä reititin on hyvä vaihtoehto, jos mökille tarvitaan jatkuvassa käytössä olevaa nettiyhteyttä esimerkiksi hälytinlaitteita tai valvontakameroita varten.

Kun tilaat operaattorilta – eli käytännössä Telialta, Elisalta, DNA:lta tai Moilta – mobiililaajakaistan, he toimittavat sinulle SIM-kortin. Sen jälkeen vain asetat SIM-kortin reitittimeen tai yksittäiseen laitteeseen, seuraat ohjeita ja netti on käytössäsi.

Reitittimen tarvitset siinä tapauksessa, että haluat jakaa yhteyden useammille eri laitteille samaan aikaan – esimerkiksi mökiltä löytyvään tietokoneeseen, tablettilaitteisiin tai mökin pihan Wifi-valvontakameraan. Nykyään reititin ja modeemi ovat usein samassa laitteessa.

Et tarvitse reititintä, jos haluat käyttää mobiililaajakaistaa ainoastaan yksittäisessä SIM-korttipaikalla varustetussa laitteessa, kuten tabletissa.

Löydä edullinen 5G- tai 4G-nettiliittymä mökille – vertaa Telia, Moi, DNA ja Elisa

Kaikkien suosituimpien operaattorien valikoimista löytyy mökin nettiliittymäksi soveltuvia vaihtoehtoja.

Mobiililaajakaistojen vertailussa mainitut tarjoukset ja hinnat on kerätty operaattorien verkkosivuilta 1. huhtikuuta 2024.

Huomioi, että voit olla oikeutettu keskittämisetuihin eli alennettuihin hintoihin, jos olet jo kyseisen operaattorin puhelinliittymäasiakas.

Tarkista mobiililaajakaistan hinta aina palveluntarjoajan omalta verkkosivustolta ennen ostopäätöstä.

MobiililaajakaistaHintaLisätietoja

Telia 4G 50 Mbit
18,99€/kk.

Keskittäjälle
14,99€/kk ensimmäiset
12kk, sen jälkeen
18,99€/kk.
Mobiililaajakaistojen
eli Yhteys mukaan -
liittymien avausmaksu
Telialla on 8,99€.

Ei määräaikaisuutta.

Keskittämisetuhinnat
mahdollisia nykyisille
asiakkaille valikoiduissa
liittymissä.

Keskittäjän etuliittymä
ei koske Telia Prepaid-,
Dot- tai mobiilinettiliittymiä.

Telia 4G 100 Mbit
Liittymäasiakkaalle
19,99€/kk.
Muille 27,99€/kk.

Keskittäjälle
16,99€/kk ensimmäiset
12kk, sen jälkeen
19,99€/kk.

Telia 4G 200 Mbit
Liittymäasiakkaalle
21,99€/kk.
Muille 29,99€/kk.

Telia 5G 300 Mbit
29,99€/kk
ensimmäiset 12kk.
Sen jälkeen 31,99€/kk.

Keskittäjälle
25,99€/kk ensimmäiset
12kk, sen jälkeen
31,99€/kk.

Telia 5G 1000 Mbit
44,99€/kk.

Moi Rento 4G
150 Mbit
15,00€/kk
sisältäen 8 Gt
dataa.

Lisädata 2€/Gt,
mutta kuitenkin
enintään 10€/kk.
Mobiililaajakaistojen
SIM-kortin toimitusmaksu
on 5,00€.

Moi Rento soveltuu
datakaton takia
satunnaiseen
netinkäyttöön.

Muissa Moin
mobiililaajakaistoissa
on rajaton netti.

Ei määräaikaisuutta.

Aiemmin Moin
datarajoitettu liittymä
tunnettiin nimellä
Moi Potti.

Moi Rajaton
4G 300 Mbit
22,00€/kk.

Moi Reilu
5G 450 Mbit
22-28€/kk
riippuen siitä
käytetäänkö 4G-
vai 5G-verkkoa.

Moi Reilu
5G 1000 Mbit
35-43€/kk
riippuen siitä
käytetäänkö 4G-
vai 5G-verkkoa.

DNA Liikkuva
4G 100 Mbit
18,99€/kk
ensimmäiset 24kk.
Sen jälkeen 24,90€/kk.

Määräaikainen.
Mobiililaajakaistojen
avausmaksu DNA:lla
on 6,90€.

Etuhinnat mahdollisia
nykyisille asiakkaille.

DNA Liikkuva
4G 50 Mbit
9,99€/kk
ensimmäiset 24kk.
Sen jälkeen 19,90€/kk.

Ei määräaikaa.
Vain verkkokaupasta.

DNA Liikkuva
4G 200 Mbit
21,99€/kk
ensimmäiset 24kk.
Sen jälkeen 29,90€/kk.

Määräaikainen.

DNA Liikkuva
5G 400 Mbit
27,99€/kk
ensimmäiset 24kk.
Sen jälkeen 34,90€/kk.

Määräaikainen.

DNA Liikkuva
5G 1000 Mbit
44,90€/kk.

Ei määräaikaisuutta.

Elisa Mobiililaajakaista
Tablet
4G 100 Mbit
5,99€/kk
+ 0,99€ per päivä,
joka veloitetaan, kun
datasiirto vuorokauden
aikana ylittää 50 kt.
Mobiililaajakaistojen
avausmaksu Elisalla
on 8,99€.

Ei määräaikaisuutta.

Asiakasedut mahdollisia
nykyisille asiakkaille.

Elisa Netti mukaan M
4G 100 Mbit
22,99€/kk
ensimmäiset 12kk.
Sen jälkeen
27,99€/kk.

Elisa Netti mukaan L
5G 300 Mbit
29,99€/kk
ensimmäiset 12kk.
Sen jälkeen 31,99€/kk.

Elisa Netti mukaan XL
5G 600 Mbit
32,99€/kk
ensimmäiset 12kk.
Sen jälkeen 36,99€/kk.

Elisa Netti mukaan XXL
5G 1000 Mbit
39,99€/kk
ensimmäiset 12kk.
Sen jälkeen 44,99€/kk.

Huomioi nämä mökkinettiä valitessasi:

  • Jos langaton netti mökille tarkoittaa omalla kohdallasi 5G-mobiililaajakaistaa, varmistathan, että ostamasi reititin tukee 5G-yhteyttä. Yleensä 5G mainitaan tällöin joko laitteen nimessä tai tuotetiedoissa. Monet operaattorit myyvät mökkinettien ostajille mokkulan tai muun reitittimen kaupan kylkiäisinä, mutta laitteen voi toki hankkia myös muualta. Nykyään modeemin ja reitittimen ominaisuudet löytyvät yleensä yhdestä ja samasta laitteesta, eli yksi laite riittää, jos haluat jakaa nettiä. Laitetta voidaan kutsua myös nimellä modeemireititin.
  • Mitä syvemmällä korvessa mökkisi sijaitsee, sitä enemmän kannattaa kiinnittää huomiota kuuluvuusalueisiin ja tukiasemien sijaintiin. Tarkista aina operaattorien mökkinettien saatavuudet kuuluvuuskarttoja vertailemalla.
  • Huomioi myös se, että operaattorien ilmoittamat liittymänopeudet ovat aina teoreettisia maksiminopeuksia. Valitse mieluummin liian nopea kuin hidas netti.
  • Jos esimerkiksi maaston muotojen takia mokkulasta jaettu netti toimii heikosti, yhteyttä voidaan yrittää parantaa kiinteän antennin avulla.
  • Mökin hälytinjärjestelmät tai valvontakamerat voivat vaatia jatkuvasti käytössä olevaa nettiyhteyttä. Tällöin matkamokkulan sijaan hyvä valinta reitittimeksi on virtalähteeseen kytkettävä kiinteä 5G- tai 4G-reititin, joka pitää laitteet netissä myös silloin, kun sinä ja matkamokkulasi ette ole mökillä.

 

Miten langaton nettiyhteys otetaan käyttöön mökillä?

Mobiililaajakaistan käyttöönotto mökillä on helppoa:

  1. Valitse mökkinetti ja tilaa liittymä.
  2. Operaattori toimittaa sinulle SIM-kortin.
  3. Aseta SIM-kortti reitittimeen (jos haluat jakaa nettiyhteyden useammalle laitteelle) tai yksittäiseen laitteeseen, kuten SIM-korttipaikalliseen tablettiin.
  4. Kytke reititin virtalähteeseen ja laita laite käyntiin.
  5. Yhdistä haluamasi laitteet langattomasti WiFi-verkkoon.

Reittimen mukana tulee aina tarkemmat ohjeet laitteen käyttöönottoon. Yleensä reititin kannattaa sijoittaa pöytätason yläpuolelle ja mahdollisimman lähelle ikkunaa. Toimivuutta kannattaa tarvittaessa testata eri paikoissa.

 

Mikä on riittävä netin nopeus mökkiliittymään?

Niin sanotussa peruskäytössä (uutisten lukeminen, somen selaaminen, videoiden katselu) 50-100 Mbit on usein täysin riittävä nopeus mökin nettiliittymälle.

Jos käyttäjiä on kuitenkin useampia samaan aikaan ja nettiyhteyttä tarvitaan moniin eri laitteisiin, kannattaa mieluummin kääntää katse nopeampien vaihtoehtojen puoleen. Tämä voi olla tilanne, jos perheen runsaslukuinen nuoriso katsoo mökillä suoratoistopalveluita samaan aikaan omilla laitteillaan ja parhaalla mahdollisella kuvanlaadulla.

Muista, että operaattorien ilmoittamat nopeudet ovat aina teoreettisia maksiminopeuksia.

 

Netin jakaminen omasta puhelimesta voi soveltua satunnaisiin käyttötarpeisiin

Nettiyhteyden jakaminen omasta puhelimesta muuhun laitteeseen voi olla kelvollinen tilapäisratkaisu, jos netin käyttö mökillä on hyvin vähäistä ja satunnaista.

Tämä voisi olla tilanne esimerkiksi silloin, jos tarvitset kerran viikossa nettiyhteyttä mökiltä löytyvään kannettavaan tietokoneeseen, jolla hoidat pankkiasioita.

Netin jakaminen puhelimesta kuluttaa kuitenkin puhelimen akkua varsin nopeasti, ja yhteys on usein hidas ja katkeileva. Verkko myös kattaa varsin pienen tilan, joten puhelimen ja sen laitteen, johon netti on jaettu, tulisi olla lähellä toisiaan.

Puhelimen netin jakaminen mökillä ei ole paras vaihtoehto, jos tarvitset jatkuvasti käytössä olevaa ja vakaata nettiyhteyttä. Jos teet esimerkiksi töitä mökillä ja tarvitset nopeaa nettiä, on usein viisaampaa valita erillinen mobiililaajakaista.

 

Laitenetit soveltuvat mökin valvonta- ja riistakameroihin

Mökille hankittavan mobiililaajakaistan ja reitittimen avulla voit jakaa netin myös mökiltä löytyviin laitteisiin, kuten riistakameroihin ja valvontakameroihin tai tavanomaisempiin kodin älylaitteisiin.

Jos kuitenkin tarvitset nettiyhteyden mökille ainoastaan näitä laitteita varten, voit hyödyntää operaattorien laitenettejä. Lyhykäisyydessään laitenetti tarkoittaa laitteille tarkoitettuja nettiliittymiä, joissa lähetysnopeus on yleensä suurempi kuin latausnopeus. Tämä johtuu siitä, että laite lähettää tietoa (esimerkiksi videokuvaa riistakamerasta) sinun suuntaasi, eikä toisinpäin.

Nopeutensa puolesta laitenetit eivät sovellu tavalliseen netinkäyttöön, kuten esimerkiksi videoiden katseluun tablettilaitteella. Tavanomaisissa tarpeissa valitse normaali mobiililaajakaista mökin nettiyhteydeksi.

Laitenetti mökille – tutustu tarjontaan

Laitenettien hinnat on kerätty operaattorien verkkosivustoilta 1. huhtikuuta 2024. Tarkista ajantasaiset hinnastot ja ehdot aina palveluntarjoajien verkkosivustoilta.

LaitenettiHintaLisätiedot

Moi Laitenetti
4,00€/kk.

SIM-kortin
toimitusmaksu
5,00€.
Latausnopeus 0,512 Mbit/s.
Lähetysnopeus 5 Mbit/s.
Rajaton data.

SMS 0,055€/kpl.
MMS 0,07€/kpl.

Liittymällä ei voi
soittaa, mutta siihen
voi soittaa.

Toimii ainoastaan
Suomessa.

PIN-kooditon SIM.

Telia Laitenetti
4,99€/kk, jos olet
Telian liittymä- tai
laajakaista-asiakas.

Muille 7,99€/kk.

Avausmaksu 8,99€.

Keskittäjäetu koskee
valikoituja liittymiä.
Latausnopeus 0,256 Mbit/s.
Lähetysnopeus 5 Mbit/s.
Rajaton data kotimaassa.

Puhelut ja tekstiviestit
0,09€/min tai kpl.

Elisa Laitenetti
S 4,99€/kk.
M 7,99€/kk.
L 9,99€/kk.

Avausmaksu 8,99€.

Laitenetti S sopii tiedon
lähetykseen, M kuvan ja
videon lähetykseen ja L
livevideon lähetykseen.
Latausnopeudet 0,256-
0,5 Mbit/s.
Lähetysnopeudet 0,256-
10 Mbit/s.

Rajaton määrä
normaalihintaisia
tekstiviestejä kotimaassa.

Multimediaviestit
rajattomasti Elisan
liittymiin kotimaassa.
Muihin liittymiin
0,09€ per viesti.

Sisältää puheominaisuuden.

Puhelut normaalihintaisiin
kotimaan lanka- ja
matkapuhelinliittymiin
0,14€ per minuutti.

Rajaton tiedonsiirto
kotimaassa.

Tiedonsiirto
ulkomailla
oletusarvoisesti
estetty.

DNA Laitenetti
DNA-asiakkaille
1,90€/kk (60kk) tai
Plus-versiona
4,90€/kk (60kk).

Muille 3,90€/kk tai
8,90€/kk ensimmäisen
12kk ajan.

Avausmaksu 6,90€.
Laitenetti on saatavana
normaalina tai Plus-versiona.

Halvempi vaihtoehto
sopii GPS-seurantaan,
riistakameraan (kuva)
tai älylaitteiden
ohjaukseen.

Kalliimpi myös tutkapantoihin,
hälytyslaitteisiin ja
valvontakameroihin
(kuva ja video).

Lähetysnopeus 0,125 tai
5 Mbit/s (Plus).

Sisältää 100 tekstiviestiä
kuukaudessa. Sen jälkeen
0,09€/kpl.

Plus-versiolla voi myös
soittaa puheluita ja
lähettää multimediaviestejä.

Lähtevät puhelut 0,14€ per
alkava minuutti.
MMS 0,40€/kpl.

Perusversio soveltuu
2G-laitteisiin ja Plus-versio
3G- ja 4G-laitteisiin.

Liittymät toimivat
vain Suomessa.

Monet valvontakamerat ja hälytinjärjestelmät tarvivat toimiakseen jatkuvan nettiyhteyden. Tällöin hyvä valinta mökille voi olla joko laitenetti tai kiinteä 4G-reititin ja mobiililaajakaista, joiden avulla netti on jaettavissa samaan aikaan useille eri laitteille jatkuvaan käyttöön. Muistathan aina tarkistaa laitteiden Wifi-valmiudet.

 

Valokuitu tai muu kiinteä laajakaista mökille?

Laajakaista voi tarkoittaa mobiililaajakaistan lisäksi myös kiinteää laajakaistaliittymää, kuten valokuitua.

Kaikista nopein ja toimintavarmin netti mökille on valokuitu. Se on kuitenkin langatonta mobiililaajakaistaa kalliimpi vaihtoehto, ja iso osa suomalaisista mökeistä ja vapaa-ajan asunnoista ei ainakaan toistaiseksi ole kiinteän valokuituverkon piirissä.

Jos mökin käyttö on kuitenkin ympärivuotista, ja esimerkiksi töiden takia nettiyhteydeltä vaaditaan huippunopeutta ja vakainta mahdollista toimintakykyä, valokuitu voi olla paras vaihtoehto mökkiliittymäksi.

Todennäköisemmin halpa netti mökille järjestyy kuitenkin ihan tavanomaisena mobiililaajakaistaliittymänä. Monissa tapauksissa mobiilinetti on käytännössä ainoa vaihtoehto mökin nopeaksi nettiliittymäksi, koska kiinteitä yhteyksiä ei ole saatavilla.