Hyvä netin nopeus puhelimeen tai kotiin: Mihin 5M-, 10M-, 100M- tai 1000M-nettinopeus käytännössä riittää?

Nettiyhteyden nopeus on hinnan lisäksi kenties olennaisin asia, jota liittymän vaihtoa suunnittelevat suomalaiset pohtivat eri vaihtoehtoja vertaillessaan. Tämän artikkelin lukemisen jälkeen tiedät, mikä on riittävä netin nopeus älypuhelimeen tai kodin internet-liittymään eri käyttötarkoituksia varten.

 

Suosittelemme
Moi Mobiili

Moi Mobiilin liittymät alkaen 15€/kk

Moi Rento 4G 150 Mbit sisältää 8 Gt dataa kuukaudessa. Hinta 15€/kk.

Moi Suosikki 4G 300 Mbit rajattomalla netillä maksaa 22€/kk.

Puhe ja tekstiviestit maksavat Moilla aina korkeintaan 4€/kk.

Saat liittymistä Bonusta. Moi Mobiili toimii DNA:n verkossa.

 

Mikä on riittävä netin nopeus älypuhelimeen? Katso esimerkkejä

Tällä hetkellä tarjolla oleviin puhelinliittymiin voi valita netin nopeudeksi 0,2-1200 Mbit/s. Lyhenne Mbit/s tarkoittaa megabittiä sekunnissa ja se viittaa tiedonsiirtonopeuteen. Jotkut operaattorit ilmaisevat netin nopeuden vain lyhyesti kirjaimella M eli mega.

Huomioi, että liittymien nopeudet ovat aina teoreettisia maksiminopeuksia.

Kuvitellaan esimerkiksi, että ostat 4G-puhelinliittymän, jonka internet-yhteyden nopeus on 200 Mbit/s. Sopimusehtoihin on kuitenkin kirjattu, että nopeuden vaihteluväli on 3G-verkossa* 0,4-40 Mbit/s ja 4G-verkossa 10-200 Mbit/s.

Todellinen netin nopeus riippuu siis pitkälti sijainnistasi ja verkon kuormituksesta. Katsotaan seuraavaksi, mihin erilaiset nettinopeudet käytännössä riittävät.

*3G-verkon alasajo Suomessa on edessä vuosien 2023-2024 aikana.

 

Kuinka nopea netti kannattaa valita?

 • 0,2-1 Mbit/s -nopeudella voit lukea ja lähettää sähköposteja ja WhatsApp-viestejä, asioida verkkopankissa, lukea uutissivustoja ja hakea tietoa netistä. 1 Mbit/s riittää YouTube-videoiden katseluun, jos et vaadi parasta mahdollista kuvanlaatua ja ajoittainen tökkiminen ei haittaa.
 • 10 Mbit/s on jo hyvä nopeus älypuhelimeen suurimmalle osalle suomalaisista. Suoratoistopalveluiden katselu, äänikirjojen kuunteleminen ja muu hieman vaativampi käyttö sujuu ongelmitta.
 • 100 Mbit/s voi olla hyvä valinta nettiyhteyden nopeudeksi, jos haluat katsoa videoita tai sarjoja 4K-kuvanlaadulla tai pelaat pelejä, joissa netin nopeus ja pieni viive ovat tärkeitä asioita. 100 Mbit/s on kelpo nopeus myös silloin, jos sinulla on jatkuvasti tarvetta jakaa nettiä muihin kodin laitteisiin tai useammalle käyttäjälle.

Esimerkiksi Netflix mainitsee verkkosivuillaan, että 4K-kuvatarkkuudelle suositeltu nopeus on 15 Mbit/s tai sitä nopeampi. Tässä vaiheessa kannattaa jälleen muistaa se, että puhelinliittymien nopeudet ovat arvioituja maksiminopeuksia. 15 Mbit/s -nopeudella varustettu liittymä ei siis vielä tarkoita sitä, että 4K-kuva toimisi jatkuvasti moitteitta.

100 Mbit/s -nopeutta joutuisampaa nettiä voit tarvita puhelimeesi, jos striimaat jatkuvasti suoria lähetyksiä verkkoon ja haluat tehdä sen tarkimmalla mahdollisella kuvanlaadulla.

Toisin sanoen harvoille suomalaisille 5G-nopeus on ainakaan vielä toistaiseksi välttämättömyys puhelimessa. Lähivuosina tilanne voi kuitenkin olla toinen, kun teknologia edelleen kehittyy, videoiden kuvanlaatu paranee ja netin nopeudelle asetetut vaatimukset kasvavat. 5G-verkon tulevia käyttötarkoituksia kuluttajakäytössä on käsitellyt muun muassa Yle.

Monille yrityksille 5G-tekniikka on kuitenkin hyödyllinen jo tälläkin hetkellä. Esimerkiksi tehtaissa, varastoissa tai kaivoksilla voidaan hyödyntää suljettuja 5G-verkkoja, joissa huippunopeaa yhteyttä tarvitaan etäohjattavia ajoneuvoja tai laitteita varten.

 

Mbit/s: Latausnopeus vai lähetysnopeus?

Puhelinliittymien yhteydessä mainittava netin nopeus on käytännössä aina latausnopeus. Se kertoo, kuinka nopeasti data liikkuu verkosta laitteeseesi.

Lähetysnopeus puolestaan kertoo sen, kuinka nopeasti saat itse siirrettyä tietoa laitteeltasi verkkoon. Lähetysnopeudella on väliä esimerkiksi silloin, jos siirrät isoja tiedostoja verkkoon tai striimaat livenä videokuvaa nettiin muiden katsottavaksi.

Esimerkiksi riistakameroihin tai valvontakameroihin tarkoitetuissa laiteneteissä lähetysnopeus on latausnopeutta suurempi. Lähetysnopeus ja sen arvioitu vaihteluväli kannattaa tarkistaa liittymän ehdoista, jos asia on kannaltasi olennainen.

 

Onko puhelimen netti hidas? Näin testaat netin nopeuden

Kaikkien verkko-operaattorien sivuilta löytyy nopeustesti, jolla voit arvioida liittymäsi internet-yhteyden nopeutta. Oikean kuvan antavan tuloksen saamiseksi testi kannattaa suorittaa pariin otteeseen eri vuorokaudenaikoina.

Muista sulkea muut sovellukset taustalta ennen testin tekemistä. Tarkista myös, ettei puhelimesi ole yhdistettynä työpaikkasi tai kotisi WiFi-verkkoon.

On erittäin tavallista, että saatu tulos on hitaampi kuin mitä puhelinliittymäsi maksiminopeus osoittaa. Jos nettinopeus on erityisen hidas, kannattaa liittymän netin nopeudelle luvattu vaihteluväli tarkistaa sopimusehdoista.

Etkö tiedä, kuinka nopea netti liittymässäsi pitäisi olla? Voit tarkistaa asian oman operaattorisi verkkosivujen tai sovelluksen kautta tai edellisestä puhelinlaskustasi.

 

Miten puhelimen nettiä voi nopeuttaa?

Hidas nettiyhteys puhelimessa voi johtua kymmenistä eri asioista. Puhelimen nettiä voi tarvittaessa yrittää nopeuttaa esimerkiksi seuraavilla konsteilla:

 • Sulje taustalla olevat sovellukset.
 • Päivitä kaikki sovellukset ja käyttöjärjestelmä uusimpiin versioihin.
 • Poista selaimen välimuisti ja evästeet.
 • Sulje puhelin ja käynnistä se uudestaan.
 • Suosi vakaampaa wifi-verkkoa, jos mahdollista.

Myös verkon kuuluvuusalue ja mahdolliset häiriötilanteet kannattaa tarkistaa oman operaattorin verkkosivuilta.

Operaattorin vaihtaminen tai nopeamman liittymän valitseminen ovat yleensä paras ratkaisu, jos puhelimen netti hidastelee viikosta toiseen.

 

Entä mikä on riittävä netin nopeus kotiin?

Edellä käsittelimme sitä, kuinka nopea netti puhelimeen kannattaa valita. Samat perusperiaatteet pätevät myös silloin, kun puhutaan riittävän nopeasta internet-yhteydestä kotiin.

Jos asut yksin ja käytät kodin nettiä lähinnä verkkopankkiasiointiin, someen, uutisten selailuun, sarjojen katseluun ja sähköpostin lukemiseen, hitaimmatkin tarjolla olevat perusnopeudet (alle 50 Mbit/s) riittävät mainiosti.

Tällaisissa tarpeissa edellä mainittu nopeuskin on turhan iso, joten myös puhelimen netin jakaminen tietokoneelle voi olla hyvä ajatus – erillisille nettiyhteydelle tuskin on tarvetta.

100 Mbit/s ja sitä nopeammat netit soveltuvat jo vaativampaankin käyttöön useamman henkilön kotitalouksiin ja useimmille laitteille samaan aikaan. Useamman henkilön samanaikainen elokuvien ja sarjojen katselu sekä online-pelaaminen onnistuvat sujuvasti.

Ilmoitetut netin nopeudet ovat kuitenkin aina maksiminopeuksia, joten esimerkiksi useamman pelaajan kotitaloudessa voi olla järkevämpää valita suoraan nopeampi netti. Niin sanotuista peruspaketeista löytyy vaihtoehtoja aina 1000 Mbit/s -nopeuteen asti ja siitä ylöspäin.

Vaihtoehdoista kaikkein nopein on valokuitu, mutta kiinteää valokuitunettiä ei ole saatavilla aivan jokaiseen Suomen kolkkaan.

Lue myös:

 

Kuinka nopean netin tarvitsee pelaamiseen?

Pelaamisen kohdalla nettiyhteyden laatu on ilmoitettua teoreettista maksiminopeutta olennaisempi asia. Periaatteessa jo 5 Mbit/s -yhteys riittää pelaamiseen, mutta paljon olennaisempaa on latenssi eli viive, jota myös puhekielisesti pingiksi kutsutaan.

Valokuidun nopeus voi mahdollistaa jopa 1-5 ms -tasoisen pingin, mutta alle lähtökohtaisesti alle 20 ms on jo erinomainen ping-lukema. Lyhenne ms tarkoittaa millisekuntia.

Hyvää ajoitusta ja nopeita reaktioita vaativissa peleissä matala ping on tärkeämpi verrattuna peleihin, jotka eivät perustu ripeään reagointiin.

Korkea ping voi johtua esimerkiksi käyttääsi reitittimen sijainnista tai laiteohjelmiston ajantasaisuudesta. Myös taustalla pyörivät sovellukset tai päivitykset voivat nostaa pingiä. Ping voi olla turhan korkea myös silloin, jos useampi laite käyttää aktiivisesti yhteyttä samaan aikaan.

5G-yhteyksillä ping on pääsääntöisesti pienempi 4G-yhteyksiin verrattuna.

 

Lopuksi: hyvä nettinopeus riippuu täysin käyttötarpeista

Yhteenvetona todettakoon, että riittävä netin nopeus älypuhelimeen tai kotiin on täysin riippuvainen siitä:

 • mihin tarkoituksiin nettiä käytetään
 • kuinka monta ihmistä käyttää yhteyttä samaan aikaan
 • ja kuinka monen laitteen voimin.

10 Mbit/s -nopeus puhelimessa on täysin riittävä melkein kaikille. Ilmoitetut nopeudet ovat kuitenkin aina teoreettisia maksiminopeuksia, ja todellisessa käytössä saavutetut nopeudet voivat vaihdella.

Siksi kiikunkaakun-tilanteissa on yleensä parempi valita hieman nopeampi nettiyhteys kuin minimivaatimukset edellyttäisivät. Näin varmistat todennäköisemmin sen, ettei hidas puhelimen netti pääse pilaamaan päivääsi.