Kuuluvuuskartta ja tukiasemat kartalla

Harva asia saa viilipyttyjen suomalaisten hermot kireälle samaan tapaan kuin hidasteleva nettiyhteys. Siksi operaattorien kuuluvuuskartat, katvealueet ja tukiasemat kannattaa aina tarkistaa jo ennalta, kun olet laittamassa liittymäasioita kuntoon. Katso tältä sivulta linkit kuuluvuuskarttoihin ja vertaile itse, mikä liittymä toimii parhaiten parhaiten omassa sijainnissasi.

Tarjous
Telia

50€ Lidl-lahjakortti kaupan päälle!

Telia tarjoaa uusiin 5G-liittymiin ja numeronsiirtoihin kaupan päälle 50 euron Lidl-lahjakortin. Lisäksi saat liittymän avausmaksun hintaan 0 euroa. Kurkkaa tarjoukset Rajaton 5G 300 M-, Rajaton 5G 600 M- ja Rajaton 200 M -puhelinliittymiin.

Kuuluvuuskartat

Tukiasemat kartalla näet esimerkiksi Cellmapper.netistä.

 

Huomioi nämä asiat, jos mobiiliverkon nopeus mietityttää

  • Operaattorien ilmoittamat liittymien netin nopeudet – olipa kyseessä sitten puhelimen netti tai kotiin hankittu mobiililaajakaista – ovat aina teoreettisia maksiminopeuksia. Jos esimerkiksi 4G-liittymän nettiyhteyden nopeus on 200 Mbit/s, liittymäehtoihin voi olla kirjattu, että 4G-verkossa nopeuden luvattu vaihteluväli on 10-200 Mbit/s ja 3G-verkossa 0,4-40 Mbit/s.
  • Verkon ruuhkaisuus vaikuttaa suuresti todelliseen nopeuteen. Jos liian moni käyttäjä yrittää käyttää verkkoa samanaikaisesti, se voi hidastua. Monelle suomalaiselle on tuttua, että netti toimii hieman hitaammin illalla.
  • Lisäksi käytetty tekniikka vaikuttaa: esimerkiksi 4G-verkko on yleensä nopeampi kuin vanhempi ja pikkuhiljaa poistuva 3G. 5G-tekniikka sen sijaan peittoaa nopeudessa 4G:n, mutta moni harvaan asuttu alue Suomessa ei vielä ole 5G-verkossa.
  • Sijainti suhteessa lähimpään tukiasemaan on tärkeä kuuluvuuteen vaikuttava tekijä. Tavanomaisesti signaali on vahvimmillaan, kun päätelaite ja tukiasema ovat lähellä toisiaan. Vastaavasti signaali heikkenee, kun etäisyys kasvaa. Signaaliin voivat vaikuttaa etäisyyden lisäksi myös päätelaitteen ja tukiaseman välillä sijaitsevat rakennukset, puusto, korkeuserot ja jopa alueella vallitsevat sääolot.
  • Jos haluat nähdä tukiasemat kartalla, voit olla yhteydessä operaattorin asiakaspalveluun tai käyttää avoimen datan Cellmapper.net-palvelua. Huomioi, että Cellmapperin tarjoamat tiedot perustuvat sovelluksen käyttäjiltä kerättyyn aineistoon. Lisätietoa voit lyhyesti lukea esimerkiksi Mikrobitistä.
  • Myös käyttämäsi laite ja sen ominaisuudet voivat vaikuttaa nopeuteen. Uudempi puhelin, tabletti tai reititin saattavat tukea nopeampia verkkoyhteyksiä.

 

Kuuluvuuden parantaminen

  • Jos matkapuhelimen verkko pätkii, kokeile ensin siirtyä toiseen huoneeseen tai testaa, toimiiko verkko ulkotiloissa. Mökillä esimerkiksi katolle asennettu ulkoantenni voi parantaa kuuluvuutta, sillä sisätiloissa huono kuuluvuus voi johtua rakennusmateriaaleista.
  • Myös mobiililaajakaistan kuuluvuutta voidaan parantaa ulkoisella antennilla. Antenni suunnataan kohti tukiasemaa, jolloin kuuluvuuden pitäisi teoriassa parantua. Jos kuuluvuus on huono, tarkista myös se, ettei käyttämääsi päätelaitetta ole lukittu millekään tietylle taajuudelle. Asetusten kautta laite voi olla mahdollista lukita eri taajuuksille, mistä voi olla hyötyä kuuluvuudelle. Joissakin tilanteissa laitteen lukitus tietylle yksittäiselle taajuudelle voi kuitenkin aiheuttaa ongemia, sillä kaikki tukiasemat eivät tue kaikkia taajuuksia.

Puhelin- ja laajakaistaliitymien toimivuusongelmien korjaamiseen löydät lisää vinkkejä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin verkkosivuilta. Erilaisia ulkoisia antenneja hintoineen voit vertailla esimerkiksi kotiantenni.fi-sivustolla.

Väliaikaisista ongelmatilanteista verkon kuuluvuudessa on kerrottu operaattorien verkkosivuilla. Jokainen operaattori tarjoaa asiakkaiden käyttöön niin sanotut häiriökartat sekä tietoa verkon korjaustöistä eri alueilla.

 

Tilapäisten häiriötilanteiden tarkistus

Jos kuuluvuus yleensä on hyvä, mahdollisista väliaikaisista ongelmatilanteista on yleensä kerrottu operaattorien verkkosivuilla.

  • Tarkista operaattorisi verkkosivulta mahdolliset häiriötiedotteet tai kartat. Operaattorit yleensä ilmoittavat häiriöistä ja niiden arvioiduista korjausajoista.
  • Voit ottaa yhteyttä operaattorisi asiakaspalveluun puhelimitse tai chatin kautta saadaksesi lisätietoja mahdollisista häiriöistä.
  • Joissain tapauksissa muut käyttäjät sekä operaattori saattavat jakaa tietoa häiriötilanteista sosiaalisessa mediassa. Voit tarkistaa esimerkiksi Twitteristä (nykyään nimellä X) operaattorin virallisen tilin.

 

Muista tämä kuuluvuuskarttojen vertailussa

Kuuluvuuskartat ovat aina vain laskennallisia arvioita ja ne koskevat kuuluvuutta ulkotiloissa. Kartoista näet 5G-, 4G- ja 3G-verkkojen peittoalueet ja arvion matkapuhelinsignaalin toimivuudesta.

Yleensä vihreät alueet osoittavat vahvan signaalin, kun taas punaiset alueet voivat viitata heikkoon tai olemattomaan signaaliin. Värit voivat vaihdella kartoittain. Kuuluvuuskartat voivat perustua tietoihin esimerkiksi signaalivoimakkuudesta sekä matkapuhelinten tukiasemien sijainnista.

Kuuluvuuskartat ovat hyödyllisiä ihmisille, jotka haluavat tietää, millaisen puhelinyhteyden he voivat odottaa saavansa tietyllä alueella tai jotka harkitsevat operaattorin vaihtamista paremman kattavuuden saamiseksi. Kuuluvuuskartta ei kuitenkaan pysty huomioimaan esimerkiksi rakennusten sisätilojen rakenteita sekä niistä mahdollisesti aiheutuvia kuuluvuusongelmia.

 

3G-kuuluvuus on tulossa tiensä päähän

Suomessa toimivat operaattorit ovat ilmoittaneet suunnitelmistaan ajaa 3G-verkko alas vuosien 2023-2024 aikana. Tarkoituksena on vapauttaa lisää kapasiteettia 4G- ja 5G-verkoille ja samalla pienentää verkkojen sähkönkulutusta.

Asia kannattaa huomioida, jos sinulla on käytössäsi erittäin vanha puhelin tai esimerkiksi sellainen valvonta- tai riistakamera, joka ei tue 4G-verkkoa. Vain 3G-verkkoa tukeva vanha laite siirtyy tällöin käyttämään 2G-verkkoa, joka jää Suomessa edelleen käyttöön.

2G-verkossa tiedonsiirto on kuitenkin huomattavasti hitaampaa, joten esimerkiksi videon siirtäminen mökin riistakamerasta tai valvontakamerasta sähköpostiin voi osoittautua huomattavan tahmeaksi.

Vanhojen laitteiden 4G- tai 5G-valmiudet kannattaa tästä syystä tarkistaa. Vain 3G-verkossa toimivat laitteet kannattaa päivittää uudempiin.

 

Tarjous
Telia

50€ Lidl-lahjakortti kaupan päälle!

Telia tarjoaa uusiin 5G-liittymiin ja numeronsiirtoihin kaupan päälle 50 euron Lidl-lahjakortin. Lisäksi saat liittymän avausmaksun hintaan 0 euroa. Kurkkaa tarjoukset Rajaton 5G 300 M-, Rajaton 5G 600 M- ja Rajaton 200 M -puhelinliittymiin.