Mobiilidatan käyttö puhelimessa: Paljonko on 1, 6 tai 10 Gt nettiä käytännössä?

Lähes kaikkiin suomalaisille myytäviin puhelinliittymiin sisältyy rajaton netti Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa. Markkinoilla on kuitenkin myös liittymiä, joissa datan määrä on rajoitettu esimerkiksi lukemiin 6 Gt per kuukausi. Mobiilidatan käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota myös silloin, jos lähdet ulkomaille ja käytät puhelimesi nettiä ahkerasti edellä mainittujen alueiden ulkopuolella. Tämän artikkelin lukemisen jälkeen tiedät paremmin, kuinka paljon dataa kuluu eri käyttötarkoituksissa ja mistä voit tarkistaa käyttämäsi datan määrän.


 

Esimerkkejä datan käytöstä: WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram, Netflix ja Spotify

Esimerkeissä mainittu Gt tarkoittaa gigatavua. 1 Gt on 1024 Mt:tä eli megatavua. Puhelimen tavanomaisissa käyttötarkoituksissa dataa kuluu seuraavanlaisesti:

  • 1 Gt riittää hyvin siihen, että luet puhelimellasi yli kymmenen tunnin ajan uutisia ja lähetät tai luet WhatsApp– tai sähköpostiviestejä. Oletuksena on, että et katsele uutisiin liitettyjä videoita tai lähetä tai lataa WhatsAppin kautta isoja tiedostoja. Myöskään satunnainen karttasovellusten selaaminen esimerkiksi lomamatkalla ei juuri mobiilidataa kuluta.
  • Facebookiakin voit selailla 1 Gt:llä jopa 5-10 tuntia, jos et katsele sovelluksesta löytyviä videoita.
  • Videoiden katselu nostaa nopeasti kulutetun datan määrää. Esimerkiksi 720p-kuvatarkkuudella katselet YouTubea noin 1-2 tuntia yhdellä Gt:llä. Voit vaihtaa kuvanlaatua itse YouTuben asetuksista.
  • Instagramissa voit helposti saada kulumaan 0,5-1 Gt:tä yhden tunnin aikana – varsinkin, jos katselet Reels-videoita. Pelkkiä kuvia selaamalla pääset yleensä hieman vähemmällä.
  • Netflixin kuluttama mobiilidatan määrä riippuu jälleen kerran pitkälti siitä, millaisella kuvanlaadulla haluat sarjoja tai elokuvia katsoa. 1 Gt kuluu peruskuvanlaadulla noin tunnissa, mutta samassa ajassa saat helposti kulutettua jopa 3-7 Gt:tä, jos valitset jonkin tarkemmista kuvanlaaduista.
  • Spotify kuluttaa 1 Gt:n mobiilidataa noin kymmenessä tunnissa, jos kuuntelet musiikkia hyvällä äänenlaadulla. Erittäin hyvän äänenlaadun valitessasi vastaava datamäärä kuluu joitakin tunteja nopeammin. Tarkista käytössä oleva äänenlaatu Spotifyn asetuksista.

Yllä mainitut esimerkit ovat suuntaa antavia arvioita, jotka perustuvat sovellusten verkkosivuilta ja eri medialähteistä poimittuihin lukuihin.

Useimmissa sovelluksissa voit valita asetuksista niin sanotun data saver -tilan, jolloin dataa voi kulua huomattavasti vähemmän.

Dataa voi vastaavasti kulua enemmänkin, jos sinulla on puhelimessasi taustalla sovelluksia auki tai jos automaattiset sovelluspäivitykset ovat käytössä.

Muutaman vuoden takaisia tilastoja suomalaisten keskimääräisestä datankäytöstä löydät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin verkkosivuilta.

 

Voiko datan käyttö aiheuttaa vahingossa suuren puhelinlaskun?

Takavuosina iltapäivälehdistä sai välillä lukea, kuinka kaukomaille lähtenyt suomituristi oli onnistunut lomallaan aiheuttamaan jättimäisen liittymälaskun puhelimensa nettiä käyttämällä.

Puhelimen käyttöön ulkomailla viitataan yleensä termillä roaming. Se tarkoittaa yksinkertaistetusti sitä, että käytät puhelintasi ulkomailla toisen operaattorin verkossa soittamiseen, tekstailuun tai netissä surffaamiseen.

Nykyään jättisuurten roaming-laskujen saaminen on tehty vaikeaksi, sillä operaattoreilla on käytössään EU-asetusten mukainen tiedonsiirron käyttökatto, joka on yleensä noin 60 euroa kuukaudessa.

Suomessa toimivilla puhelinoperaattoreilla käyttökatto on lähtökohtaisesti voimassa kaikkialla maailmassa eli myös EU:n ulkopuolella. Voit kuitenkin itse muokata rajaa liittymäsi asetuksista.

  • Esimerkiksi DNA:n verkkosivuilla kerrotaan, että tiedonsiirtoyhteys katkeaa 60 euron rajan täyttyessä. Myös Moi Mobiililla oletusraja on 60 euroa.
  • Elisalla kyseinen palvelu tunnetaan nimellä datavartija ja se on oletuksena käytössä kaikissa operaattorin liittymissä.
  • Ja sama pätee toki myös Teliaan. Lue linkin takaa lisätietoa Telia-liittymien käyttämisestä matkoilla.

Lomailijan kannalta hyvä uutinen on myös se, että useimmissa hotelleissa ja ravintoloissa on saatavilla langaton WiFi-verkko.

Mobiilidataa ei kulu, jos käytät puhelintasi WiFi-verkossa. Tällöin ei tarvitse huolehtia siitä, että roaming-maksut kohoaisivat kohti 60 euron rajaa.

Halutessasi voit napauttaa mobiilidatan kokonaan pois päältä puhelimesi asetuksista.

Mobiilidataa ja roamingia koskevat asetukset kannattaa aina tarkistaa matkalle lähdettäessä – sama pätee oman operaattorin roaming-hinnastoon.

Vasemmalla näkyvässä näyttökuvassa puhelin on yhdistetty WiFi-verkkoon. Oikealla käytössä on 4G-verkko, jolloin netin käyttö kuluttaa mobiilidataa.

Pitääkö puhelimessa olla WiFi päällä?

Jos haluat liittyä WiFi-verkkoon, WiFin pitää luonnollisesti olla päällä. Voit napauttaa WiFin päälle puhelimesi asetuksista. Jos et kuitenkaan tarvitse WiFiä, asetus on hyvä olla pois päältä.

WiFin käytössä kannattaa soveltaa maalaisjärkeä ja varovaisuutta, eikä varsinkaan julkisissa WiFi-verkoissa kannata käyttää nettiyhteyttä ihan mihin tahansa.

Jos esimerkiksi kirjaudut erilaisiin palveluihin tai käytät verkkopankkia, huolehdi aina siitä, että käytössäsi on turvallinen verkkoyhteys.

  • Lisätietoa: Onko julkinen Wifi turvallinen? (F-secure.com)

 

Paljonko maksaa mobiilidatan käyttö ulkomailla?

Suurimpaan osaan suomalaisille myytävistä puhelinliittymistä sisältyy rajaton netti Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa.

Muissa EU- ja ETA-maissa datankäyttö ulkomailla on yleensä rajoitettu noin 15-40 Gt:hen per kuukausi liittymästä riippuen. Ylimenevästä datasta saatetaan veloittaa esimerkiksi muutama euro per Gt.

Veloituksissa on eroja, joten tarkista tarkka summa aina oman liittymäsi hinnastosta.

EU- ja ETA-maiden ulkopuolella tiedonsiirto on kalliimpaa, mutta useimmilta operaattoreilta löytyy matkailijoille kiinteästi hinnoiteltuja paketteja.

Kaukomaillakin reissatessa liittymiin kuitenkin sisältyy edellä mainittu noin 60 euron tiedonsiirtorajoitus. Kun rajan ylittyminen lähestyy, saat siitä viestin puhelimeesi ja voit halutessasi nostaa rajaa.

Jättimäinen puhelinlasku ei siis pääse vahingossa yllättämään.

Mikä on datankäyttövaroitus?

Joissakin puhelimissa voi olla automaattisesti käytössä asetus, jonka takia näytölle ilmestyy datankäyttövaroitus, kun olet käyttänyt tietyn määrän mobiilidataa kuukauden aikana.

Tällä varoituksella ei ole mitään käytännön merkitystä, jos olet Suomessa, Pohjolassa tai Baltiassa ja käytössäsi on rajattoman netin sisältävä puhelinliittymä.

Voit ottaa datankäyttövaroituksen pois päältä puhelimesi asetuksista, jos sinulla ei ole tarvetta tarkkailla mobiilidatan kulutusta.

 

Tarkista paljonko mobiilidataa olet viime aikoina kuluttanut

Jos harkitset datakatolla varustettua liittymää tai olet lähdössä pidemmälle ulkomaanmatkalle, voit puhelimesi asetuksista katsoa tietoa nykyisestä datankäytöstäsi.

Tämä auttaa sinua arvioimaan, paljonko dataa kuluu päivässä tai kuukaudessa.

  • iPhone-puhelimissa valitse Asetukset > Mobiilidata (tai Mobiiliverkko) ja vieritä näyttöä alaspäin.
  • Android-luureissa vastaava kohta löytyy mallista riippuen, kun valitset ensin Asetukset > Verkko ja internet > Datan käyttö.

Alla esimerkkikuva iPhone-puhelimesta. Kuvassa mobiilidatan laskuri on nollattu asetuksista noin tuntia aiemmin. Sen jälkeen puhelimella on muun muassa:

  • katsottu 10 minuutin mittainen YouTube-video oletuskuvanlaadulla
  • selattu hieman iltapäivälehtiä ja katsottu erääseen uutiseen liittyvä lyhyt video
  • piipahdettu hyvin lyhyesti Facebookia selaamassa.

Mobiilidataa on kulunut 94,5 Mt eli noin 0,1 Gt.

Monilta operaattoreilta löytyy myös oma puhelinsovellus, jonka avulla saat tietoa mobiilidatan käytöstäsi.

 

Termit tutuiksi: mobiilidata, rajaton liittymä ja datakatto

  • Termillä mobiilidata tarkoitetaan puhelinliittymääsi kuuluvaa nettiyhteyttä sekä datamäärää, jonka kyseinen nettiyhteys käyttää.
  • Rajaton liittymä tarkoittaa nettiyhteydestä puhuttaessa sitä, että netinkäyttöä ei ole rajoitettu Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa. Näissä maissa surffatessasi sinun ei siis tarvitse huolehtia mobiilidatan kulutuksesta. Datankäyttöön näiden alueiden ulkopuolella sisältyy kuitenkin yleensä rajoituksia.
  • Datakatto tarkoittaa, että puhelinliittymääsi sisältyvän mobiilidatan määrää on rajoitettu ja rajan ylittymisen jälkeen maksat netistä käytön mukaan. Tämä on vastakohta rajattomalle netille.

Nykyään lähes kaikki puhelinliittymät sisältävät rajattoman netin Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Yksi harvoista liittymistä, jotka sisältävät datakaton netin käytölle Suomessa, on Moi Rento (aiemmin nimellä Moi Potti). Liittymän kuukausimaksu on niin sanottuja perusliittymiä pienempi, mutta dataa on käytössä vain 8 Gt per kuukausi. Lisädatasta veloitetaan kaksi euroa per Gt, mutta kuitenkin aina enintään 10 euroa per kuukausi.

Tarkista ajantasaiset hinnat aina operaattorin verkkosivuilta.