Mokkula on puhekielinen ja alkujaan markkinointikäyttöön kehitetty termi, jolla voidaan tarkoittaa niin vanhanmallista USB-nettitikkua kuin myös uudempaa mobiilireititintä, josta voidaan jakaa nettiyhteys langattomasti useille laitteille samaan aikaan. Mokkulasta voidaan mallista riippuen käyttää esimerkiksi termejä nettitikku, mobiililaajakaistareititin, matkamokkula, USB-modeemi, 4G-reititin tai 5G-reititin.
Mokkulaan tarvitset SIM-kortilla toimivan nettiliittymän eli mobiililaajakaistan.
Monille tutuin ja alkuperäisin esimerkki mokkulasta on vanha perinteinen nettitikku, johon asetetaan SIM-kortti. Tämän jälkeen mokkula kiinnitetään esimerkiksi kannettavan tietokoneen USB-liitäntään, jonka jälkeen tietokoneella saadaan muodostettua yhteys internetiin mobiiliverkon kautta.
Nykyään markkinoilta löytyy paljon erilaisia mokkuloiksi kutsuttavia matkakokoisia reitittimiä, joista voidaan jakaa nettiyhteys useammille laitteille langattomasti samaan aikaan.
Tällainen WiFi-mokkula, 4G-mokkula tai 5G-mokkula voi olla kätevä esimerkiksi mökille hankittavaksi, jos mökillä netinkäyttäjiä on useampia tai nettiyhteys halutaan jakaa mökin älylaitteisiin. Monet mökit sijaitsevat alueilla, jonne ei ole saatavilla kiinteää nettiliittymää.
USB-nettitikku, WiFi-mokkula, mobiilireititin, kotimokkula. Mokkula-termillä voidaan viitata monennäköisiin laitteisiin, joiden avulla mobiilinetti saadaan käyttöön yhdelle tai useammalle laitteelle.
Nettiyhteys voidaan toki jakaa tietokoneelle tai muuhun laitteeseen myös suoraan puhelimesta, mutta jatkuvassa ja vähänkään vaativammassa käytössä puhelimesta jaettu netti ei usein ole riittävän nopea tai toimintavarma.
Jos ostat mokkulan suoraan operaattorilta, he usein myyvät sinulle kylkiäisinä myös mokkulaan soveltuvan mobiililaajakaistaliittymän. Voit toki hankkia mobiilireitittimen myös muualta ja ostaa siihen liittymän valitsemaltasi operaattorilta.
Nappaa mobiililaajakaista etuhintaan!
Tarkista Telian ajantasaiset tarjoukset Yhteys mukaan kotimaassa 50 Mbit/s-, Yhteys mukaan keskittäjälle 100 Mbit/s- ja Yhteys mukaan 5G 300 Mbit/s -mobiililaajakaistoihin. Ei määräaikaisuutta.
Mobiililaajakaistan oston yhteydessä keskittäjälle MTV Katsomon tai Maxin viihde puolen vuoden ajaksi hintaan 3,95 €/kk.
Vertaile Elisa-, Telia-, Moi- ja DNA-liittymät mokkulaan
Mobiililaajakaistojen vertailussa mainitut tarjoukset ja hinnat on kerätty operaattorien verkkosivuilta 1. marraskuuta 2024.
Huomioi, että voit olla oikeutettu keskittämisetuihin eli alennettuihin hintoihin, jos olet jo kyseisen operaattorin puhelinliittymäasiakas.
Tarkista mobiililaajakaistan hinta aina palveluntarjoajan omalta verkkosivustolta ennen ostopäätöstä.
Mokkuloiden mobiililaajakaistaliittymät toimivat matkapuhelinverkoissa, joten muista tarkistaa operaattorin kuuluvuus sillä alueella, jossa nettiä käytät. Kaikkien operaattorien verkot eivät toimi yhtä hyvin syrjäseuduilla, joilla monet vapaa-ajan asunnot sijaitsevat.
Muista, että mokkula on puhekielinen termi, joten sillä saatetaan viitata hyvin moniin erilaisiin reitittimiin, jotka hyödyntävät eri tekniikoita. Varmista aina mokkulan teknisistä tiedoista, että mobiililaajakaistaliittymäsi ja mobiilireititin ovat yhteensopivia. Näin varmistat sen, että mokkula mahdollistaa liittymän käytön parhaimmalla mahdollisella nopeustasolla.
5G-liittymästä ei ole hyötyä, jos reititin ei tue 5G-verkkoa. Netti toki toimii, mutta 5G-verkkoon et pääse.
Huomioi, että operaattorien mainitsemat liittymänopeudet ovat aina teoreettisia maksiminopeuksia. Nopeuden todellinen vaihteluväli voi olla suuri.
Katso myös:
Mokkulan hinta vaihtelee mallista riippuen
Halvimmillaan mokkula maksaa vain muutamia kymmeniä euroja. Kalliimman 5G-mobiilireitittimen – jota myös 5G-mokkulaksi voidaan nimittää – hinta voi kuitenkin nousta useisiin satoihin euroihin. Useimmiten mokkulan hinta löytyy näiden kahden esimerkin välimaastosta.
Mobiililaajakaistan kylkiäisiksi ei toki ole pakko hankkia mokkulaa. Voit halutessasi tilata pelkän liittymän ja asettaa SIM-kortin haluaamasi laitteeseen, esimerkiksi tablettiin.
Mokkulan eli mobiilireitittimen avulla nettiyhteys on kuitenkin hyödynnettävissä nopeasti monilla eri laitteilla.
Mokkula-sanan historia lyhyesti
Mokkula-termin käyttö alkoi yleistyä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Alkujaan sanalla viitattiin lähes aina niin sanottuihin USB-nettitikkuihin eli USB-modeemeihin, joiden avulla saatiin muodostettua nettiyhteys esimerkiksi kannettavaan tietokoneeseen paikasta riippumatta.
Vuonna 2007 DNA jätti Patentti-ja rekisterihallitukselle hakemuksen mokkula-sanan rekisteröimisestä tavaramerkiksi. PRH kuitenkin tuolloin katsoi, että mokkula on vakiintunut yleisnimeksi, eikä sanaa voi rekisteröidä tavaramerkiksi.
Yhä 2020-luvulla DNA käyttää mokkula-sanaa erilaisten mobiilireitittimien ja nettilaitteiden markkinoinnissa – valikoimista löytyy esimerkiksi kotimokkuloita, matkamokkuloita ja ulkomokkuloita. Laitteiden ulkonäkö voi olla hyvin erilainen vanhoihin nettitikkuihin verrattuna.
Muilla operaattoreilla yleisempiä nimityksiä mokkulalle ovat mobiilireititin tai mobiililaajakaistareititin.
Vanhoista USB-mokkuloista nettiyhteyden sai yleensä samaan aikaan vain yhdelle laitteelle. Nykyaikaisista mokkuloiksi nimitettävistä laitteista netti on kuitenkin jaettavissa helposti monille laitteille samanaikaisesti WiFin avulla.
Entä mikä on ulkomokkula?
Operaattorisi saattaa nimittää ulkomokkulaksi laitetta, joka kotona tai mökillä kiinnitetään talon ulkoseinään tai tolppaan. Ulkomokkula poimii 4G- tai 5G-netin lähimmästä tukiasemasta, jolloin nettiyhteyden pitäisi toimia nopeammin ja vakaammin. Kiviseinät tai talon rakenteet eivät pääse häiritsemään yhteyttä.
Ulkomokkulan voi asentaa myös itse, ja sen kylkiäisiksi tarvitset sisätiloihin WiFi-reitittimen tai mesh-laajentimen. Vaihtoehto ulkomokkulalle on kiinteästi asennettava 5G-antenni.
Jos mobiiliverkko takkuaa esimerkiksi kesämökillä, asiantuntijalta kannattaa kysyä vinkkiä ulkomokkulan tai 5G-antennin sopivuuksista eri tilanteisiin.