Mokkula, nettitikku ja mobiilireititin – katso määritelmät ja vertaa liittymät

Mokkula on puhekielinen ja alkujaan markkinointikäyttöön kehitetty termi, jolla voidaan tarkoittaa niin vanhanmallista USB-nettitikkua kuin myös uudempaa mobiilireititintä, josta voidaan jakaa nettiyhteys langattomasti useille laitteille samaan aikaan. Mokkulasta voidaan mallista riippuen käyttää esimerkiksi termejä nettitikku, mobiililaajakaistareititin, matkamokkula, USB-modeemi, 4G-reititin tai 5G-reititin.

Mokkulaan tarvitset SIM-kortilla toimivan nettiliittymän eli mobiililaajakaistan.

Monille tutuin ja alkuperäisin esimerkki mokkulasta on vanha perinteinen nettitikku, johon asetetaan SIM-kortti. Tämän jälkeen mokkula kiinnitetään esimerkiksi kannettavan tietokoneen USB-liitäntään, jonka jälkeen tietokoneella saadaan muodostettua yhteys internetiin mobiiliverkon kautta.

Nykyään markkinoilta löytyy paljon erilaisia mokkuloiksi kutsuttavia matkakokoisia reitittimiä, joista voidaan jakaa nettiyhteys useammille laitteille langattomasti samaan aikaan.

Tällainen WiFi-mokkula, 4G-mokkula tai 5G-mokkula voi olla kätevä esimerkiksi mökille hankittavaksi, jos mökillä netinkäyttäjiä on useampia tai nettiyhteys halutaan jakaa mökin älylaitteisiin. Monet mökit sijaitsevat alueilla, jonne ei ole saatavilla kiinteää nettiliittymää.

USB-nettitikku, WiFi-mokkula, mobiilireititin, kotimokkula. Mokkula-termillä voidaan viitata monennäköisiin laitteisiin, joiden avulla mobiilinetti saadaan käyttöön yhdelle tai useammalle laitteelle.

Nettiyhteys voidaan toki jakaa tietokoneelle tai muuhun laitteeseen myös suoraan puhelimesta, mutta jatkuvassa ja vähänkään vaativammassa käytössä puhelimesta jaettu netti ei usein ole riittävän nopea tai toimintavarma.

Jos ostat mokkulan suoraan operaattorilta, he usein myyvät sinulle kylkiäisinä myös mokkulaan soveltuvan mobiililaajakaistaliittymän. Voit toki hankkia mobiilireitittimen myös muualta ja ostaa siihen liittymän valitsemaltasi operaattorilta.

 

Tarjous
Telia

Mobiililaajakaistat nyt etuhintaan!

Tarkista Telian ajantasaiset tarjoukset Yhteys Mukaan Kotimaassa 50 Mbit/s-, Yhteys Mukaan Keskittäjälle 100 Mbit/s- ja Yhteys Mukaan 5G 300 Mbit/s -mobiililaajakaistoihin. Ei määräaikaisuutta.

 

Vertaile Elisa-, Telia-, Moi- ja DNA-liittymät mokkulaan

Mobiililaajakaistojen vertailussa mainitut tarjoukset ja hinnat on kerätty operaattorien verkkosivuilta 1. heinäkuuta 2024.

Huomioi, että voit olla oikeutettu keskittämisetuihin eli alennettuihin hintoihin, jos olet jo kyseisen operaattorin puhelinliittymäasiakas.

Tarkista mobiililaajakaistan hinta aina palveluntarjoajan omalta verkkosivustolta ennen ostopäätöstä.

MobiililaajakaistaHintaLisätietoja

Telia 4G 50 Mbit
Liittymäasiakkaalle
9,99€/kk.

Normaali hinta
18,99€/kk.
Mobiililaajakaistojen
eli Yhteys mukaan -
liittymien avausmaksu
Telialla on 8,99€.

Ei määräaikaisuutta.

Keskittämisetuhinnat
mahdollisia nykyisille
asiakkaille valikoiduissa
liittymissä.

Keskittäjän etuliittymä
ei koske Telia Prepaid-,
Dot- tai mobiilinettiliittymiä.

Telia 4G 100 Mbit
Liittymäasiakkaalle
19,99€/kk.
Muille 27,99€/kk.

Telia 4G 200 Mbit
Liittymäasiakkaalle
21,99€/kk.
Muille 29,99€/kk.

Keskittäjän etuhinta
14,99€/kk ensimmäiset
12kk, sen jälkeen
21,99€/kk.

Telia 5G 300 Mbit
29,99€/kk
ensimmäiset 12kk.
Sen jälkeen 31,99€/kk.

Telia 5G 1000 Mbit
44,99€/kk.

Moi Rento 4G
150 Mbit
15,00€/kk
sisältäen 8 Gt
dataa.

Lisädata 2€/Gt,
mutta kuitenkin
enintään 10€/kk.
Mobiililaajakaistojen
SIM-kortin toimitusmaksu
on 5,00€.

Moi Rento soveltuu
datakaton takia
satunnaiseen
netinkäyttöön.

Muissa Moin
mobiililaajakaistoissa
on rajaton netti.

Ei määräaikaisuutta.

Aiemmin Moin
datarajoitettu liittymä
tunnettiin nimellä
Moi Potti.

Moi Suosikki
4G 300 Mbit
22,00€/kk.

Moi Reilu
5G 450 Mbit
22-28€/kk
riippuen siitä
käytetäänkö 4G-
vai 5G-verkkoa.

Moi Reilu
5G 1000 Mbit
35-43€/kk
riippuen siitä
käytetäänkö 4G-
vai 5G-verkkoa.

DNA Liikkuva
4G 100 Mbit
18,99€/kk
ensimmäiset 24kk.
Sen jälkeen 24,90€/kk.

Määräaikainen.
Mobiililaajakaistojen
avausmaksu DNA:lla
on 6,90€.

Etuhinnat mahdollisia
nykyisille asiakkaille.

DNA Liikkuva
4G 50 Mbit
9,99€/kk
ensimmäiset 24kk.
Sen jälkeen 19,90€/kk.

Ei määräaikaa.
Vain verkkokaupasta.

DNA Liikkuva
4G 200 Mbit
21,99€/kk
ensimmäiset 24kk.
Sen jälkeen 29,90€/kk.

Määräaikainen.

DNA Liikkuva
5G 400 Mbit
27,99€/kk
ensimmäiset 24kk.
Sen jälkeen 34,90€/kk.

Määräaikainen.

Elisa Mobiililaajakaista
Tablet
4G 100 Mbit
6,99€/kk
+ 0,99€ per päivä,
joka veloitetaan, kun
datasiirto vuorokauden
aikana ylittää 50 kt.
Mobiililaajakaistojen
avausmaksu Elisalla
on 9,99€.

Ei määräaikaisuutta.

Asiakasedut mahdollisia
nykyisille asiakkaille.

Elisa Netti mukaan M
4G 100 Mbit
23,99€/kk
ensimmäiset 12kk.
Sen jälkeen
28,99€/kk.

Elisa Netti mukaan L
5G 300 Mbit
30,99€/kk
ensimmäiset 12kk.
Sen jälkeen 32,99€/kk.

Elisa Netti mukaan XL
5G 600 Mbit
33,99€/kk
ensimmäiset 12kk.
Sen jälkeen 37,99€/kk.

Elisa Netti mukaan XXL
5G 1000 Mbit
40,99€/kk
ensimmäiset 12kk.
Sen jälkeen 45,99€/kk.

Mokkuloiden mobiililaajakaistaliittymät toimivat matkapuhelinverkoissa, joten muista tarkistaa operaattorin kuuluvuus sillä alueella, jossa nettiä käytät. Kaikkien operaattorien verkot eivät toimi yhtä hyvin syrjäseuduilla, joilla monet vapaa-ajan asunnot sijaitsevat.

Muista, että mokkula on puhekielinen termi, joten sillä saatetaan viitata hyvin moniin erilaisiin reitittimiin, jotka hyödyntävät eri tekniikoita. Varmista aina mokkulan teknisistä tiedoista, että mobiililaajakaistaliittymäsi ja mobiilireititin ovat yhteensopivia. Näin varmistat sen, että mokkula mahdollistaa liittymän käytön parhaimmalla mahdollisella nopeustasolla.

5G-liittymästä ei ole hyötyä, jos reititin ei tue 5G-verkkoa. Netti toki toimii, mutta 5G-verkkoon et pääse.

Huomioi, että operaattorien mainitsemat liittymänopeudet ovat aina teoreettisia maksiminopeuksia. Nopeuden todellinen vaihteluväli voi olla suuri.

Katso myös:

 

Mokkulan hinta vaihtelee mallista riippuen

Halvimmillaan mokkula maksaa vain muutamia kymmeniä euroja. Kalliimman 5G-mobiilireitittimen – jota myös 5G-mokkulaksi voidaan nimittää – hinta voi kuitenkin nousta useisiin satoihin euroihin. Useimmiten mokkulan hinta löytyy näiden kahden esimerkin välimaastosta.

Mobiililaajakaistan kylkiäisiksi ei toki ole pakko hankkia mokkulaa. Voit halutessasi tilata pelkän liittymän ja asettaa SIM-kortin haluaamasi laitteeseen, esimerkiksi tablettiin.

Mokkulan eli mobiilireitittimen avulla nettiyhteys on kuitenkin hyödynnettävissä nopeasti monilla eri laitteilla.

 

Mokkula-sanan historia lyhyesti

Mokkula-termin käyttö alkoi yleistyä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Alkujaan sanalla viitattiin lähes aina niin sanottuihin USB-nettitikkuihin eli USB-modeemeihin, joiden avulla saatiin muodostettua nettiyhteys esimerkiksi kannettavaan tietokoneeseen paikasta riippumatta.

Vuonna 2007 DNA jätti Patentti-ja rekisterihallitukselle hakemuksen mokkula-sanan rekisteröimisestä tavaramerkiksi. PRH kuitenkin tuolloin katsoi, että mokkula on vakiintunut yleisnimeksi, eikä sanaa voi rekisteröidä tavaramerkiksi.

Yhä 2020-luvulla DNA käyttää mokkula-sanaa erilaisten mobiilireitittimien ja nettilaitteiden markkinoinnissa – valikoimista löytyy esimerkiksi kotimokkuloita, matkamokkuloita ja ulkomokkuloita. Laitteiden ulkonäkö voi olla hyvin erilainen vanhoihin nettitikkuihin verrattuna.

Muilla operaattoreilla yleisempiä nimityksiä mokkulalle ovat mobiilireititin tai mobiililaajakaistareititin.

Vanhoista USB-mokkuloista nettiyhteyden sai yleensä samaan aikaan vain yhdelle laitteelle. Nykyaikaisista mokkuloiksi nimitettävistä laitteista netti on kuitenkin jaettavissa helposti monille laitteille samanaikaisesti WiFin avulla.

 

Entä mikä on ulkomokkula?

Operaattorisi saattaa nimittää ulkomokkulaksi laitetta, joka kotona tai mökillä kiinnitetään talon ulkoseinään tai tolppaan. Ulkomokkula poimii 4G- tai 5G-netin lähimmästä tukiasemasta, jolloin nettiyhteyden pitäisi toimia nopeammin ja vakaammin. Kiviseinät tai talon rakenteet eivät pääse häiritsemään yhteyttä.

Ulkomokkulan voi asentaa myös itse, ja sen kylkiäisiksi tarvitset sisätiloihin WiFi-reitittimen tai mesh-laajentimen. Vaihtoehto ulkomokkulalle on kiinteästi asennettava 5G-antenni.

Jos mobiiliverkko takkuaa esimerkiksi kesämökillä, asiantuntijalta kannattaa kysyä vinkkiä ulkomokkulan tai 5G-antennin sopivuuksista eri tilanteisiin.