Puhelinnumeron vaihto – näin hankit uuden numeron

Oman yksityisyyden suojaaminen tai toistuvat häirikköpuhelut ovat yleisiä syitä puhelinnumeron vaihtamiselle. Katso alta operaattorikohtaiset ohjeet ja vaihtoehtoiset tavat numeron vaihtoon.


Miten vaihtaa puhelinnumeroa?

OperaattoriPuhelinnumeron vaihto

Telia
Liittymänumeron vaihto
onnistuu asiakaspalvelun
kautta.

Hinta on 5 euroa.

Elisa
Numeron vaihtaminen
onnistuu asiakaspalvelun
kautta.

Hinta 15,99 euroa.

DNA
Voit muuttaa laskutusliittymän
(et prepaidin) puhelinnumeroa
ottamalla yhteyden
asiakaspalveluun.

Hinta on 10 euroa.

Hinnat on poimittu Elisan, Telian ja DNA:n hinnastoista lokakuussa 2023, ja ne koskevat kuluttajaliittymiä. Varmista ajantasaiset tiedot hinnastoista. Yritysliittymille on olemassa omat hinnastonsa.

Puhelinnumeron vaihto itsepalveluna asiakassivujen kautta ei pääsääntöisesti ole mahdollista. Vaihtaminen onnistuu kuitenkin nopeasti, kun kirjaudut asiakassivuille ja otat yhteyden asiakaspalveluun esimerkiksi chatin kautta.

Astuuko uusi puhelinnumero voimaan heti?

Operaattorista riippuen muutos astuu voimaan heti tai viimeistään noin vuorokauden sisällä uuden numeron tilaamisesta. Tämän jälkeen voit käyttää uutta puhelinnumeroasi normaaliin tapaan.

 

Vaihtoehtoja puhelinnumeron vaihtamiselle

  • Voit myös asettaa puhelinnumeron salaiseksi, jolloin se ei enää ole löydettävissä numero- ja hakupalveluista. Lisäksi voit halutessasi estää oman numerosi näkymisen puheluiden vastaanottajille. Tämän voit tehdä joko puhelimesi asetuksista tai liittymäasetusten kautta operaattorin asiakassivuilla.
  • Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva liittymäsopimus, voit myös irtisanoa liittymäsi milloin tahansa 14 päivän irtisanomisajalla ja ostaa uuden liittymän uudella puhelinnumerolla. Tämä voi tilanteesta riippuen olla jopa halvempi vaihtoehto verrattuna siihen, että pitäisit nykyisen liittymäsi ja maksaisit puhelinnumeron vaihdosta palveluhinnastossa mainitun hinnan. Tavanomaisesti uuden puhelinliittymän avausmaksu on eri operaattoreilla noin 5-8 euroa.
  • Toisaalta syy puhelinnumeron vaihtamiselle ilman uuden liittymän avaamista voi olla se, että sinulla on käytössäsi uusmyynnistä poistunut liittymä, jonka haluat säilyttää. Hyvin monilla suomalaisilla on tälläkin hetkellä käytössään sellainen puhelinliittymä, jota operaattorit eivät enää tarjoa uusille asiakkaille.

Lue myös:

 

Maksaako puhelinnumeron vaihto?

Operaattorien hinnastoissa on eroja, mutta pääsääntöisesti puhelinnumeron vaihdon hinta on noin 5-15 euroa. Vaihtoehtoisesti voit myös irtisanoa nykyisen liittymäsopimuksesi ja avata uuden liittymän uudella numerolla. Tällöin kannattaa verrata puhelinnumeron vaihdon hintaa uuden liittymän avausmaksuun.

 

Uuden puhelinnumeron päivittäminen eri palveluihin

Puhelinnumeron vaihtamisen yhteydessä uusi numero kannattaa muistaa ilmoittaa perheenjäsenten ja ystävien lisäksi ainakin työpaikalle, pankkiin, vakuutusyhtiölle ja Kelaan. Muutoksista ilmoittaminen onnistuu sähköisesti.

Numero kannattaa päivittää myös sellaisiin puhelin- ja muihin sovelluksiin, joihin kirjautumiseen sitä tarvitset. Esimerkiksi joissakin kaksivaiheista tunnistautumista hyödyntävissä palveluissa saat kirjautumiseen tarvittavan varmennuskoodin tekstiviestitse siihen puhelinnumeroon, jonka olet omiin tietoihisi ilmoittanut.

 

Voiko joku ottaa vanhan puhelinnumeroni myöhemmin käyttöön?

Käytöstä poistunut puhelinnumero voidaan myöhemmin luovuttaa operaattorin uudelle asiakkaalle.

Pääsääntöisesti operaattorit kuitenkin noudattavat puhelinnumeroiden kierrätyksessä noin 6-12 kuukauden karenssiaikaa eli vanha numerosi ei tule olemaan heti seuraavalla viikolla jonkun muun käytössä.

Jokainen puhelinoperaattori päättää karenssiajastaan itsenäisesti.

 

Saako uuden puhelinnumeron valita itse?

Yleensä saat valita uuden puhelinnumeron useamman sinulle tarjotun vaihtoehdon joukosta, mutta et kuitenkaan voi täysin vapaasti päättää sitä itse.

Käytännössä esimerkiksi Traficomin teleoperaattoreille myöntämät matkaviestinverkkojen suuntanumerot vaikuttavat siihen, millaisia puhelinnumeroita operaattorit voivat asiakkailleen myöntää. Käytöstä poistuneiden numeroiden kierrätyksessä myös sovelletaan karenssiaikoja.

Mikä tahansa puhelinnumero ei siis automaattisesti ole valittavissa, vaikka kukaan ei sitä tällä hetkellä käyttäisikään. Kysy lisätietoa omalta operaattoriltasi.