Toimiiko 4G-liittymä 5G-puhelimessa tai päinvastoin?

4G- ja 5G-verkot toimivat Suomessa rinnakkain, ja kuluttajien taskuista löytyy niin vanhempia 4G-puhelimia kuin uusia 5G-malleja. Miten eri puhelin- ja liittymätyypit toimivat yhteen? Tästä artikkelista löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.


Voiko 5G-puhelimessa käyttää 4G-liittymää?

Kyllä voi. 5G-puhelimet on suunniteltu toimimaan myös edeltävien verkkoteknologioiden kanssa, joten 4G-liittymä toimii mainiosti myös 5G-puhelimessa.

Jos sinulla kuitenkin on 5G-liittymä, mutta 5G-verkkoa ei ole sijainnissasi saatavilla, puhelimesi siirtyy tällöin käyttämään väliaikaisesti 4G-verkkoa.

5G-puhelin käyttää automaattisesti nopeinta verkkoa, joka on saatavilla – olipa se sitten 5G tai 4G.

Vuonna 2023 jo yli neljä miljoonaa suomalaista elää Telian, Elisan tai DNA:n 5G-verkkojen kuuluvuusalueilla. Katvealueet ja verkon kattavuus omalla paikkakunnalla kannattaa tarkistaa operaattorin verkkosivujen kuuluvuuskartasta. 5G-verkon kattavuus Suomessa paranee kuukausi kuukaudelta.

 

Onko 5G-puhelimesta mitään erityistä hyötyä, jos käytössä on 4G-liittymä?

Käytännössä lähes kaikki uudet puhelinmallit tukevat 5G:tä. Tilastojen mukaan Telian myydyimmistä puhelinmalleista yhdeksän kymmenestä oli 5G-puhelimia vuonna 2022.

Elisalla kahdeksan myydyimmän puhelimen kärki koostui ainoastaan 5G-puhelimista. Myös DNA:lla tilanne on vastaavankaltainen.

Jos siis ostat uuden älypuhelimen, on erittäin todennäköistä, että se tukee 5G:tä. Pääasiallinen syy uudemman puhelinmallin ostamiseen voi kuitenkin olla esimerkiksi parempi kamera, laadukkaampi näyttö, pidempi akunkesto tai tehokkaampi suorituskyky – 5G-yhteensopivuus tulee vain kylkiäisinä.

Puhelinliittymiin tarjotut nopeimmat nettiyhteydet löytyvät aina 5G-liittymistä. 4G-liittymä voi kuitenkin olla hyvä valinta, jos et tarvitse puhelimeesi kaikkein nopeinta nettiä.

Kattavampaa lisätietoa pohdinnan tueksi löydät alta.

 

Toimiiko 5G-liittymä 4G-puhelimessa?

Kyllä toimii. Et kuitenkaan saa kaikkia niitä hyötyjä, jotka saisit, jos sinulla olisi sekä 5G-liittymä että 5G-puhelin.

Suomessa toimivat operaattorit tarjoavat nykyään 4G-liittymiä rajoitetuilla maksiminopeuksilla. 4G-liittymän maksiminopeus voi olla esimerkiksi 100 Mbit/s, joka on toki riittävä mihin tahansa peruskäyttöön. Hankkimalla 5G-liittymän voit halutessasi käyttää 4G-puhelintasi 4G-verkossa ilman vastaavia nopeusrajoituksia.

Operaattorien mukaan nopeimman mahdollisen netin saaminen puhelimeen voi siis olla syy hankkia 5G-liittymä 4G-puhelimeen. Tällöin voit saada käyttöösi 4G-verkossa sellaiset nopeudet, joita 4G-liittymiin ei enää ole tarjolla.

Muista silti, että jo hyvinkin rajoitettu netin nopeus puhelimessa riittää hyvin useimmille suomalaisille.

Yleisesti ottaen 5G-verkon kehitystyöstä on hyötyä myös 4G-liittymien käyttäjille. Sitä mukaan, kun isompi osa verkkoliikenteestä siirtyy käyttämään 5G-verkkoa, tilaa vapautuu enemmän 4G-verkkoon.

Lisäksi myös 4G-laitteistoja päivitetään 5G-verkon rakentamisen yhteydessä, mikä edelleen parantaa myös 4G-verkkoyhteyksiä.

3G verkko poistuu Suomessa käytöstä vuosien 2023-2024 aikana, mutta 4G ei ole katoamassa mihinkään vielä vuosikausiin.

 

Voinko käyttää vanhaa SIM-korttia uudessa 5G-puhelimessa?

Kyllä voit. Vuodesta 2015 lähtien valtaosa uusista älypuhelinmalleista on tukenut samaa nano-SIM-korttia.

Jos siis vaihdat puhelinta, vanha SIM-korttisi toimii myös uudessa 5G-puhelimessasi – olipa sinulla sitten 4G- tai 5G-liittymä.

Poikkeus voi syntyä tilanteissa, joissa vanha puhelimesi on hyvin antiikkista mallia.

Myöskään liittymän päivittäminen 4G:stä 5G:hen saman operaattorin sisällä ei vaadi uutta SIM-korttia.