Puhelinliittymän kilpailutus käytännössä: Millaisen säästön winback-tarjous mahdollistaa?

Puhelinoperaattorit harvoin kertovat edullisimpia liittymähintojaan julkisilla verkkosivustoillaan. Puhelinliittymän kilpailutus ja niin sanotun winback-tarjouksen saaminen sen sijaan tarkoittaa, että maksamasi kuukausihinta on todennäköisesti pienempi kuin monella muulla saman liittymäpaketin omistajalla. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin winback-tarjouksista sekä siitä, kuinka paljon niiden avulla voi käytännössä säästää rahaa.


Mitä winback-tarjous tarkoittaa?

Winback-tarjous on yritysten käyttämä markkinointikeino, jonka avulla he houkuttelevat takaisin sellaisia asiakkaita, jotka ovat siirtymässä tai jo siirtyneet kilpailijan asiakkaaksi. Strategian nimi muodostuu englanninkielisistä sanoista win ja back eli suoraan suomennettuna ”voittaa takaisin”.

Suomessa winback-tarjouksia tekevät erityisesti puhelinoperaattorit, mutta kyseistä strategiaa käyttävät myös monien muiden toimialojen yritykset. Winback-tarjouksen voi saada esimerkiksi sähköyhtiöltä, vakuutusyhtiöltä tai suoratoistopalvelulta.

Winback-tarjouksen tavoitteena on vähentää asiakaspoistumaa ja lisätä asiakasuskollisuutta. Vanhojen asiakkaiden pitäminen on yrityksille huomattavasti halvempaa verrattuna uusasiakashankintaan. Lähtemässä oleville asiakkaille winback-tarjous puolestaan tarkoittaa yleensä pienempää hintaa tai parempia asiakasetuja.

Välillä winback-tarjouksesta saatetaan myös käyttää termiä rescue-tarjous, jolla viitataan samaan asiaan.

 

Esimerkki liittymän kilpailutuksesta ja winback-tarjouksesta

Matti Möttösen puhelinliittymän hinta on 25,99 euroa kuukaudessa, ja hinta on voimassa ensimmäisen 12 kuukauden ajan. Kyseinen vuoden ajanjakso on päättymässä, jonka jälkeen liittymän hinta nousee sovitusti 28,99 euroon. Tässä vaiheessa Matti päättää kilpailuttaa puhelinliittymänsä.

Matti vertailee 4G-liittymien hintoja ja valitsee halvimman vaihtoehdon. Sen jälkeen Matti siirtyy kyseisen operaattorin verkkosivuille ja aloittaa liittymän siirron. Tämä vie Matilta aikaa noin vartin, ja vanha liittymä toimii aivan normaalisti liittymän siirron aloittamisesta huolimatta.

Noin 24 tunnin sisällä Matti saa nykyiseltä operaattoriltaan viestin tai puhelinsoiton. Operaattori tekee Matille winback-tarjouksen, koska he eivät halua menettää asiakasta. Winback-tarjous on usein selvästi parempi kuin operaattorin verkkosivuilta löytyvät niin sanotut listahinnat.

Tässä tapauksessa Matin saama tarjous oli 23,99 euroa kuukaudessa, ja lisäksi hän sai suoratoistopalvelun ilmaiseksi käyttöönsä kahdeksi kuukaudeksi. Näin ollen säästöä syntyy 60 euroa vuodessa, jos liittymän hinta olisi ilman kilpailutusta noussut muutoin 28,99 euroon.

Matin ei itse tarvitse keskeyttää liittymän siirtoa, vaan nykyinen operaattori hoitaa asian.

Ps. Jos Matti olisi vanhan liiton mies, hän voisi hoitaa liittymän siirron uudelle operaattorille myös läheisen kauppakeskuksen ständimyyjän avulla. Yleensä liittymän kilpailutus hoituu kuitenkin hieman nopeammin verkossa.

 

Kilpailuta puhelinliittymä vertailemalla hintoja:

Klikkaa alta ja katso kuukausittain päivittyvät:

 

Kuinka ison säästön puhelinliittymän kilpailuttaminen mahdollistaa?

Vastaus riippuu täysin siitä, paljonko tällä hetkellä maksat liittymästäsi ja kuinka usein olet hintaa aiemmin kilpailuttanut. Ei ole ennenkuulumatonta, etteikö liittymän hinta voisi tippua vaikkapa 10 eurolla kuukaudessa, jos et ole koskaan aiemmin kilpailuttanut liittymääsi.

Kilpailutuksen lopputulos voi kuitenkin olla myös se, että operaattori tarjoaa sinulle nykyistä hintaa seuraavaksi 12 tai 24 kuukaudeksi. Hinta ei siis nouse, mutta ei myöskään laske nykyisestä.

Monilla operaattoreilla 4G- ja 5G-liittymien hinnat ovat voimassa ensimmäiset 12 tai 24 kuukautta, jonka jälkeen ne nousevat muutamalla eurolla kuukaudessa.

Paras liittymätarjous löytyy yleensä säännöllisen kilpailutuksen avulla.

 

Kokemuksia winback-tarjouksista

Millaisia winback-tarjouksia Telia, Elisa, Moi tai DNA tällä hetkellä tekevät 5G- ja 4G-liittymistä? Ajantasaisia tietoja voit bongailla monilta keskustelupalstoilta.

Alla muutamia esimerkkejä, keskustelua sekä kokemuksia suosituilta nettipalstoilta. Tuoreimmat tiedot löydät, kun klikkaat itsesi kyseisen viestiketjun viimeisimmälle sivulle.

 

Kokoa nämä tiedot valmiiksi ennen kuin kilpailutat puhelinliittymän

Jotta winback-puhelun saapuessa liittymän kilpailutus sujuu mahdollisimman jouhevasti, sinulta olisi hyvä löytyä vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

  • Millainen on hyvä netin nopeus (Mbit/s) omiin tarpeisiisi?
  • Haluatko rajattomat puhelut ja viestit?
  • Pitääkö ulkomaan puheluiden tai datan hintaan kiinnittää huomiota?
  • Haluatko samassa yhteydessä tarjouksen myös kanavapaketista tai suoratoistopalvelusta?

Myös operaattorin nykyiset liittymähinnat kannattaa totta kai selvittää, jotta olet kartalla siitä, millaista hintaa sinun on realistista tavoitella.

Kilpailuta puhelinliittymä vaikka heti ja saatat säästää rahaa jo seuraavassa puhelinlaskussasi.