5G-verkko ja sen kattavuus – katso kartta ja tarkista kuuluvuus alueellasi

Jo lähes viisi miljoonaa suomalaista asuu Elisan, Telian tai DNA:n 5G-verkon kattavuusalueilla. Tämän sivun kautta pääset tutkimaan operaattorien kuuluvuuskarttoja tai voit lukea lisätietoa 5G-verkon toiminnasta.

 

Tarjous
Telia

Liittymätarjous + 50€ etuseteli Telian laiteostoksiin

Telia tarjoaa laiteostoksiin 50 euron etusetelin kaupan päälle uusiin Rajaton 4G 200M-, Rajaton 5G 300M- ja Rajaton 5G 600M -liittymiin. Tarjous on voimassa 24.5.-10.6.2024.


Tarkista 5G-alueet

Valitse kartasta vaihtoehdoksi vain 5G-verkko.

 

Mitä 5G-verkko tarkoittaa?

5G-verkko tarkoittaa viidennen sukupolven mobiiliverkkoa, joka on ollut Suomessa kaupallisessa käytössä vuodesta 2019 alkaen. Se on edeltäjäänsä 4G-verkkoa kehittyneempi versio, joka tarjoaa isompia nopeuksia, pienempää viivettä sekä enemmän kapasiteettia.

Jos haluat päästä puhelimellasi 5G-verkkoon, sinulla täytyy olla 5G-puhelin ja siinä 5G-liittymä. 5G-yhteys taipuu myös kotinetiksi 5G-reitittimen avulla. Toki yhteys voidaan jakaa muille laitteille myös puhelimesta.

 

Mitä iloa 5G-verkosta on?

Tutustutaan seuraavaksi hieman tarkemmin 5G-verkon ominaisuuksiin.

1. Nopeampi tiedonsiirto

5G-verkko tarjoaa huomattavasti nopeammat tiedonsiirtonopeudet verrattuna aiempiin verkkotekniikoihin. Tämä mahdollistaa latausten, tiedostojen lähetyksen ja netin selaamisen aiempaa nopeammin ja sujuvammin.

Kuluttajakäytössä 5G-nopeuksien hyödyntämismahdollisuudet ovat vielä rajallisia, sillä puhelinliittymän 4G-nopeus riittää hyvin lähes kaikkeen peruskäyttöön.

Edullisin 5G-liittymä puhelimeen voi kuitenkin olla hyvä valinta, jos haluat jakaa nettiä useammille käyttäjille, moniin eri laitteisiin tai lähetät jatkuvasti isoja tiedostoja tai haluat striimata livekuvaa parhaalla mahdollisella kuvatarkkuudella.

2. Pienempi viive

5G-verkossa on pienempi viive (latenssi eli pingi), mikä tarkoittaa, että tiedonsiirto tapahtuu lähes reaaliajassa. Tämä on erityisen tärkeää aikakriittisissä sovelluksissa, kuten etäohjattavissa laitteissa tai itseajavissa autoissa.

Pienestä pingistä on hyötyä myös peleissä, joissa vaaditaan nopeita reaktioita. Esimerkkinä mainittakoon monet verkossa pelattavat toimintapelit.

3. Suurempi kapasiteetti

5G-verkko kykenee käsittelemään samanaikaisesti suuremman määrän laitteita, mikä tekee siitä ihanteellisen Internet of Things (IoT) -sovelluksille, joissa useat laitteet ovat yhteydessä verkkoon.

Tavallinen yksityishenkilö saattaa huomata 5G-verkon paremman kapasiteetin suurissa yleisötapahtumissa, joissa verkko usein ruuhkautuu. 5G-liittymällä saat todennäköisesti viestit ja puhelut paremmin läpi 4G-liittymään verrattuna.

4. Vakaampi toiminta

5G-verkon teknologiat mahdollistavat paremman signaalin kattavuuden ja vakauden myös alueilla, joilla verkko on aiemmin ollut heikko tai epävakaa.

5. Uudet sovellusmahdollisuudet

5G avaa ovia monille uusille sovelluksille ja teknologioille, jotka voivat liittyä esimerkiksi lisätyn todellisuuden, virtuaalitodellisuuden, etäkirurgian, robotiikan tai älykkaiden kaupunkien kehittämiseen.

 

Elisan, Telian ja DNA:n 5G-verkon kattavuus paranee jatkuvasti

Suomessa 5G-verkko kattaa maantieteellisesti vasta hyvin pienen osan maastamme, mutta näillä alueilla asuu kuitenkin jo lähes viisi miljoonaa suomalaista.

Suuret kaupungit ja asutuskeskittymät ovat jo pitkälti 5G-peittoaluetta ja verkon kattavuus paranee jatkuvasti harvemmin asutuilla alueilla, kuten Lapissa.

  • Kesällä 2023 Elisan 5G-verkko toimi jo yli 200 paikkakunnalla.
  • Telia puolestaan kertoo verkkosivuillaan, että sen 5G-verkko kattaa jo yli 4,3 miljoonaa suomalaista.
  • DNA:n 5G-verkon kattavuus on pitkälti samaa tasoa Telian kanssa.
  • Moi Mobiililla ei ole omaa verkkoa, vaan se toimii DNA:n verkossa.

DNA ja Telia tekevät verkkokehitystyötä myös yhdessä, sillä yhtiöt omistavat Suomen Yhteisverkko Oy:n, joka suunnittelee ja toteuttaa matkaviestinverkkoa Itä- ja Pohjois-Suomen alueilla.

Suomea voidaan pitää 5G:n edelläkävijänä, sillä Suomi oli ensimmäinen maa, jossa 5G-verkko valjastettiin kaupalliseen käyttöön.

Myös esimerkiksi Sveitsissä, Yhdysvalloissa, Japanissa ja Etelä-Koreassa on viime vuosina laitettu paljon panoksia 5G-verkkojen kehitystyöhön.

Huomioi, että 5G-verkon kuuluvuuskartta operaattorisi verkkosivuilla ei päivity täysin reaaliajassa. Tarkista aina oman kotipaikkasi 5G-kattavuus suoraan operaattoriltasi.

Myös 5G-verkkojen tulevista rakennustöistä löytyy runsaasti lisätietoa operaattorien verkkosivuilta.

 

3G-verkko poistuu – entäs 4G?

Suomessa 5G-verkko ja 4G-verkko toimivat rinnakkain sulassa sovussa, eikä 4G ole poistumassa mihinkään vielä vuosikausiin. Jos 5G-verkkoa ei tietyssä sijainnissa ole saatavilla, 5G-liittymällä varustettu puhelimesi yhdistyy automaattisesti 4G-verkkoon.

4G:n edeltäjä eli 3G-verkko suljetaan Suomessa vuosien 2023-2024 aikana. Tämä vapauttaa lisää kapasiteettia 4G- ja 5G-verkkojen käyttöön.