Liittymän valintaa helpottavat artikkelit

Puhelinliittymän valinnassa pitää huomioida monta asiaa. Tutustu artikkeleihin, joissa on vastattu yleisimpiin kysymyksiin, joita liittymän vaihtoa suunnitellessasi saatat pohtia.

Hyvä netin nopeus puhelimeen

Riittävä netin nopeus älypuhelimeen riippuu täysin siitä, mihin puhelintasi käytät.

Liittymän kilpailutus

Puhelinliittymän kilpailutus säännöllisin väliajoin on helppo keino säästää vähintäänkin kymmeniä euroja vuodessa.

Operaattorit Suomessa

Katso listaus Suomessa toimivista operaattoreista ja niiden liittymistä.

Mistä näkee oman liittymän tiedot?

Näin voit tarkistaa omaa liittymäsopimustasi ja operaattoriasi koskevat tiedot.

Dataroaming ja liittymän käyttö ulkomailla

Huomioi ainakin nämä asiat puhelimen ja sen netin käytöstä, kun olet lähdössä matkalle.

Liittymän siirto toiselle henkilölle

Katso vastaukset yleisimpiin puhelinliittymän omistajan vaihtoa koskeviin kysymyksiin.

Mies vaihtaa SIM-korttia vaihdettuaan puhelinliittymää operaattorilta toiselle.

Liittymän vaihto ja numeronsiirto

Lue, miten liittymän vaihtaminen ja numeron siirtäminen operaattorilta toiselle tapahtuu.

Puhelinliittymän irtisanominen

Näin liittymän irtisanominen onnistuu tarvittaessa itse.

Puhelinlaskun hinta kuukaudessa

Puhelinlaskun erittelyyn tutustuminen on helppo tapa löytää säästön paikkoja.

Mitä 5G tarkoittaa?

Tiedätkö, mitä 5G oikeastaan tarkoittaa ja mitä 5G-teknologia mahdollistaa? Jos et, lue tämä artikkeli.

Kannattaako 5G vai onko 4G-liittymä parempi?

5G-liittymä ei suinkaan ole välttämätön valinta kaikkiin tilanteisiin.

Mihin riittää 1 Gt dataa?

Jos liittymäsi ei sisällä rajatonta netinkäyttöä, tämä kysymys voi olla kannaltasi erityisen kiinnostava.

5G-verkon kattavuus

Kuinka suuri osa suomalaisista asuu 5G-verkon alueella?

5G-puhelimet

Mitä 5G-puhelimet ovat ja mitä niillä voi tehdä?

Toimiiko 5G-puhelin 4G-verkossa?

Lyhyt vastaus: kyllä toimii. Artikkelista löydät lisätietoa aiheesta.

Kuvassa työntekijä lähettää tekstiviestiä matkapuhelimellaan.

Työntekijän puhelinetu

Näin työntekijälle myönnetty puhelinetu käytännössä toimii.

Yrittäjän puhelinkulut ja puhelinetu

Miten yrittäjän tai yrityksen puhelinkulut huomioidaan verotuksessa?

Salainen liittymätarjous

Mitä operaattorin mainostama salainen liittymätarjous käytännössä tarkoittaa?

Puhelinliittymän valinta tiivistetysti

Itselle parhaiten sopivan liittymän valinta ei aina ole helppoa, sillä operaattoreilla on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja. Alla käymme läpi tiivistetysti tärkeimmät asiat, joita puhelinliittymän valinnassa kannattaa huomioida.

Monille kuluttajille yksi olennaisimmista valintakriteereistä on liittymän netin nopeus. Kaikki operaattorit tarjoavat sekä 4G- että 5G-liittymiä, ja niiden nopeuksissa on isoja keskinäisiä eroja.

Jos tarvitset nopeimman mahdollisen netin esimerkiksi videoiden suoratoistoon parhaalla kuvanlaadulla, tiedostojen lataamiseen tai videopalavereihin, 5G-liittymä voi olla kelpo valinta. Mikäli taas et käytä nettiä paljon tai et tarvitse huippunopeaa yhteyttä, 4G-liittymä riittää yleensä mainiosti.

Netin nopeutta tärkeämpi tekijä on kuitenkin yleensä liittymän hinta. Puhelinliittymien hinnat Suomessa vaihtelevat yleisesti noin 15-50 euron välillä kuukaudessa.

Suurimpaan osaan liittymistä kuuluu rajaton netti, mutta esimerkiksi Moi Mobiili tarjoaa suomalaisille myös datakatolla varustettua liittymää eli Moi Pottia. Se voi olla kustannustehokas liittymävalinta, jos et juurikaan käytä nettiä puhelimellasi.

Myös sopimuskauden pituus kannattaa varmistaa. Käytännössä kaikki liittymät ovat tällä hetkellä toistaiseksi voimassa olevia eli voit irtisanoa ne koska tahansa. Puhelinliittymän hinta voi silti olla määräaikainen, eli käytännössä kuukausihinta on voimassa esimerkiksi ensimmäiset 12 tai 24 kuukautta, jonka jälkeen se nousee. Asiaan kannattaa kiinnittää huomiota liittymän valinnassa.

Verkon kattavuus on myös olennainen seikka, jos olet valitsemassa 5G-liittymää. Tätä tarkoitusta varten voit vertailla operaattien verkkosivuilta löytyviä 5G-kuuluvuuskarttoja.

5G-verkon kattavuus paranee Suomessa jatkuvasti. 4G-verkko sen sijaan kattaa käytännössä koko Suomen joitakin harvaan asuttuja erämaa-alueita lukuun ottamatta.

Operaattorien 3G-verkot ajetaan Suomessa alas vuosien 2023-2024 aikana. GSM- eli 2G-verkko jää kuitenkin edelleen käyttöön.

Myös asiakaseduissa on eroja

Lopuksi kannattaa myös huomioida saatavilla olevat mahdolliset asiakasedut ja lisäpalvelut.

Osa operaattoreista palkitsee liittymän vaihtajan esimerkiksi alennuksella suoratoistopalveluun. Tarjolla voi olla myös muunlaisia lisäetuja. Eräs operaattori tarjosi taannoin liittymän vaihtajalle lahjakorttia Lidliin.

Eli tiivistetysti: kun valitset kännykkäliittymää, lähde liikkeelle omista käyttötarpeistasi. Tarvitsetko nopeaa nettiä, kuinka paljon sitä käytät ja millainen kuukausimaksu sinulla on varaa liittymästäsi maksaa? Varmista, että liittymä varmasti sopii tarpeisiisi ja budjettiisi.

Tarkista myös verkon kattavuus ja sopimuskauden pituus hinnan osalta ennen päätöksen tekemistä.

Näillä perusprinsiipeillä löytyy juuri omiin tarpeisiisi paras puhelinliittymä. Ja löysitpä kuinka hyvän tarjouksen tahansa, hintatietoinen suomalainen kilpailuttaa liittymänsä vähintäänkin vuoden tai kahden välein.

Operaattorit eivät välttämättä myy sinulle normaalia puhelinliittymää, jos sinulla on maksuhäiriömerkintä. Tällöin vaihtoehdoksi jää etsiä edullisin prepaid-liittymä.

Huomaa, että uusille asiakkaille voi olla tarjolla myös niin sanottuja salaisia liittymätarjouksia.

Pohdi omia käyttötarpeitasi ennen liittymän hankkimista

Puhelinliittymälle asetetut vaatimukset vaihtelevat suuresti eri käyttäjäryhmien välillä. Lapset, vanhukset ja opiskelijat etsivät erilaisia ominaisuuksia ja hintaluokkia liittymilleen.

Lapsille ja vanhuksille nopea nettiyhteys ei yleensä ole ensisijainen tarve. Heidän puhelimen käyttönsä painottuu pääasiassa puheluiden soittamiseen, kevyeen surffailuun sekä viestittelyyn joko WhatsAppissa tai tekstiviesteillä.

Tässä tapauksessa edullinen hinta on yleensä tärkeämpi tekijä kuin nopea netti.

Nopeaa yhteyttä ei tarvita, jos netin käyttäminen koostuu lähinnä iltapäivälehtien lukemisesta ja sähköpostiviestien tarkastamisesta. Halpa perusliittymä on tällöin hyvä valinta.

Monesti liittymä hankitaan samassa yhteydessä uuden puhelimen kanssa. Ikäihmisten kohdalla selkeä käyttöliittymä ja helppokäyttöiset sovellukset ovat tällöin arvostettuja ominaisuuksia.

Opiskelijoiden tarpeet puhelinliittymän suhteen voivat olla monipuolisemmat. Heidän on saatava vastinetta rahoilleen, joten hinta on totta kai tärkeä tekijä.

Kuitenkin opiskelijoiden aktiivinen elämäntyyli saattaa vaatia nopeampaa internetyhteyttä.

Videoiden tai suoratoistopalveluiden katselu parhaalla kuvanlaadulla, strimaaminen, erilaisten sovellusten käyttö tai netin jakaminen muihin laitteisiin tai vaikkapa kämppäkaverille voivat vaatia enemmän datanopeutta ja isompaa kuukausittaista datamäärää.

Puhelinliittymää valitessa kannattaa vilkaista aiempia puhelinlaskuja tai oman älypuhelimen asetuksia. Niiden kautta saat olennaista tietoa siitä, paljonko käytät dataa kuukaudessa ja kuinka paljon puheminuutteja tai lähetettyjä tekstiviestejä on kertynyt.

Monet operaattorit tarjoavat myös nykyään helppoja sovelluksia kyseisten asioiden tarkistamiseksi.

Huomioi, että jos tarvitset liittymää johonkin laitteeseen, tarjolla on erikseen esimerkiksi valvontakameroihin, riistakameroihin tai koiratutkiin tarkoitettuja liittymiä. Ne ovat edullisempia perinteisiin puhelinliittymiin verrattuna.