5G Suomessa: Tätä se tarkoittaa ja nämä ovat 5G-tekniikan mahdollisuudet

Teleoperaattorit markkinoivat 5G-liittymiä kiihtyvällä tahdilla, mutta mitä 5G oikeastaan tarkoittaa ja mitä etua uusi tekniikka tuo verrattuna nykyiseen 4G-verkkoon? Tästä artikkelista löydät vastaukset näihin ja moniin muihin yleisimpiin 5G-kysymyksiin.


Mitä tai mikä on 5G?

Lyhenne 5G muodostuu englanninkielisistä sanoista fifth generation eli viides sukupolvi. Termillä viitataan viidennen sukupolven matkapuhelinverkkoihin ja niihin liittyvään teknologiaan. 5G:n tiedonsiirtonopeus on monikymmenkertainen 4G-verkkoon verrattuna, mikä mahdollistaa monet uudet käyttötarkoitukset langattomille yhteyksille.

5G-yhteyttä voidaan hyödyntää kodin ainoana internet-yhteytenä vaativissakin käyttötarpeissa. Lisäksi 5G-tekniikasta hyötyvät monet yritykset, sillä esimerkiksi kaivoksilla, varastoissa tai tehtaissa voidaan käyttää suljettua 5G-verkkoa, joka mahdollistaa ajoneuvojen tai laitteiden etäohjauksen ilman viivettä.

5G-tekniikka on edelleen kehitysvaiheessa, joten nopeuserojen 4G:hen verrattuna povataan tulevaisuudessa yhä kasvavan.

Tavallisille kuluttajille 5G näkyy esimerkiksi uusien puhelimien sekä puhelin- ja nettiliittymien markkinoinnissa. Nopeimmat tarjolla olevat netin nopeudet löytyvät 5G-liittymistä ja nykyään valtaosa uusista myydyistä puhelimista on 5G-puhelimia.

5G-puhelin tarkoittaa sellaista puhelinta, joka pystyy toimimaan 5G-verkossa. Jos 5G-verkkoa ei ole tietyssä sijainnissa saatavilla, puhelin toimii 4G-verkossa. 5G-puhelimeen voidaan näin ollen hankkia myös 4G-liittymä.

 

5G Suomessa – lyhyt oppimäärä

Ensimmäinen 5G:tä testannut tukiasema Suomessa asennettiin Kirkkonummen Jorvakseen vuonna 2018. Hyvin pian tämän jälkeen käytössä olivat jo ensimmäiset kaupalliset tukiasemat Tampereella. Laajamittaisesti 5G-teknologia on otettu Suomessa käyttöön 2020-luvun alussa.

Yle kertoo teknologiayhtiö Nokian arviosta, jonka mukaan 5G:n markkinahuippu koetaan Suomessa 2020-luvun puolivälin paikkeilla. Vuosikymmenen alussa kuluttajille ei vielä ole ollut tarjolla kovinkaan paljon sovelluksia tai palveluja, jotka tosiasiassa vaatisivat 5G-nopeuksia.

Lähitulevaisuudessa 5G:n arvioidaan kuitenkin mahdollistavan myös älypuhelimissa uudenlaisia sovelluksia ja palveluita, jotka voivat liittyä esimerkiksi virtuaalitodellisuuteen ja niin sanottuun lisättyyn todellisuuteen. Myös esineiden internetin mahdollisuudet kasvavat 5G:n yleistymisen myötä.

Tavallisessa peruskäytössä 4G-nopeus riittää mainiosti valtaosalle älypuhelimen käyttäjistä. 5G-yhteys voi kuitenkin olla hyödyllinen, jos nettiyhteyttä halutaan jakaa useammille käyttäjille, moniin eri laitteisiin tai jos nopeaa nettiä tarvitaan jatkuvasti suurten tiedostojen lataamiseen tai lähettämiseen.

5G-verkon kattavuus Suomessa kasvaa vuosi vuodelta. Kesällä 2023 operaattorien 5G-verkot kattoivat jo reilusti yli neljän miljoonan suomalaisen asuinpaikat. Oma verkko löytyy niin Telialta, Elisalta kuin DNA:lta. Moi Mobiilin 5G-liittymät toimivat DNA:n verkossa.

4G-verkko ei kuitenkaan ole poistumassa mihinkään vielä vuosiin. Sen sijaan 3G-verkko poistuu käytöstä vuosien 2023-2024 aikana. GSM-verkko eli 2G-verkko jää kuitenkin edelleen käyttöön.

 

5G-teknologian mahdollisuudet tiivistetysti

Yksityishenkilöt voivat nyt ja lähitulevaisuudessa hyötyä 5G-teknologiasta muun muassa seuraavilla tavoilla:

  • 5G tarjoaa nopeamman ja luotettavamman mobiiliverkon, joka toimii vakaammin myös verkkojen ruuhkautuessa, esimerkiksi suurissa yleisötapahtumissa.
  • Kuluttajat voivat nauttia 4K- ja 8K-kuvanlaadusta videoissa ja livestriimeissä. Lisäksi 5G mahdollistaa suurten tiedostojen latauksen muutamassa sekunnissa.
  • Netinkäyttäjät voivat jakaa yhteyden jopa kymmenien eri laitteiden kesken ilman suurempia häiriöitä ja viiveitä.

Tulevaisuudessa 5G-teknologian käyttötarkoitukset kasvavat teknologian ja sovellusten kehittyessä. Nämä uudet mahdollisuudet voivat liittyä esimerkiksi virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden palveluihin.

Yrityksille 5G luo uusia mahdollisuuksia muun muassa automaatioon, robotisaatioon ja esineiden internetin hyödyntämiseen.

 

6G-teknologia kurkistelee jo nurkan takana

Mobiiliverkkojen kehitys ei luonnollisesti lopu 5G:hen, sillä tulevaisuuden 6G-verkkoa kehitetään jo kovaa vauhtia. Helsingin Sanomien mukaan ensimmäisten 6G-älypuhelimien arvioidaan olevan markkinoilla vuoteen 2030 mennessä.

Oulun yliopistossa on ollut käynnissä 6G-teknologiaan liittyvä kehityshanke jo vuodesta 2018 alkaen.