045- tai 046-alkuinen numero – mitä puhelinnumeron alusta voi päätellä?

Voiko huijaussoitot tunnistaa pelkästä matkapuhelimen numerosta?

Lyhyt vastaus: Huijaussoittoa ei aukottomasti voi tunnistaa pelkän puhelinnumeron alun perusteella. Tietyt numerosarjat puhelinnumeron alussa kuitenkin kertovat, että soitto tulee ulkomailta. Tämä lisää todennäköisyyttä sille, että kyseessä on huijauspuhelu. Käytännössä huijaussoitto voi kuitenkin saapua lähes mistä tahansa numerosta.

Lisää vastauksia yleisimpiin matkapuhelinnumeroiden tunnistettavuutta koskeviin kysymyksiin löydät alta.

 

Mitä matkapuhelinnumeron ensimmäiset numerot kertovat?

Kenties tutuimpia numerosarjoja suomalaisten matkapuhelinnumeroiden alussa ovat 040, 050, 041, 044, 045 ja 046. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin verkkosivuilla on lueteltu matkaviestinverkkojen suuntanumerot, joita Suomessa toimivien teleyritysten käyttöön on myönnetty.

Vielä 2000-luvun alkuvuosina puhelinnumeron alusta pystyi suoraan päättelemään operaattorin. Enää tämä ei kuitenkaan onnistu, sillä numeronsiirto operaattorilta toiselle on ollut mahdollista jo heinäkuusta 2003 alkaen.

Siirretytnumerot.fi-palvelun kautta voit kuitenkin maksutta katsoa, minkä operaattorin verkossa siirretty numero tällä hetkellä on.

 

045- ja 046-alkuiset numerot

Alla näet listan, mille operaattoreille 045- ja 046-alkuisia matkaviestinverkkojen suuntanumeroita on myönnetty. Huomioi, että numeronsiirtomahdollisuuden takia kyseinen numero voi kuitenkin aivan hyvin kuulua nykyään myös muulle operaattorille.

 • 0450 Telia Finland
 • 0451 Elisa
 • 0452 Elisa
 • 0453 Elisa
 • 0456 Elisa
 • 04574 DNA
 • 04576 DNA
 • 04577 DNA
 • 04578 DNA
 • 04579 DNA
 • 0458 Elisa
 • 046 Elisa

Täydellisen listauksen löydät Traficomin verkkosivuilta – linkin löydät alta.

 

047- tai 048-alkuinen numero

Heinäkuussa 2023 Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus kertoi Twitterissä eli nykyisessä X-palvelussa, että 047- ja 048-alkuisia numeroita ei kyseisenä ajankohtana ollut käytössä suomalaisilla operaattoreilla. Käytännössä +35847- ja +35848-alkuisista numeroista tulevat puhelut ovat tästä syystä väärennettyjä ja ne tulevat ulkomailta.

Kyseessä on suurella todennäköisyydellä huijaussoitto, ja puheluihin kannattaa jättää vastaamatta. Pelkkä puheluun vastaaminen ei kuitenkaan itsessään ole vaarallista.

 

Voiko puhelinnumeron alku paljastaa, että kyseessä on prepaid-liittymä?

Puhelinnumerosta ei suoraan voi päätellä, että kyseessä on prepaid-liittymä. Esimerkiksi 041- ja 046-alkuiset numerot kuitenkin monesti ovat prepaideja. Vastaavasti perinteinen 040- tai 050-alkuinen puhelinnumero ei tarkoita, etteikö kyse voisi olla prepaid-liittymästä.

Prepaid-liittymän tunnistaminen puhelinnumeron perusteella ei onnistu aukottomasti esimerkiksi seuraavien syiden takia:

 • Liikenne- ja viestintäviraston mukaan prepaid-palveluun liittyvän numeron voi siirtää toiselle operaattorille, jos henkilö on rekisteröity ja tunnistettu palvelun tilaajaksi. Anonyymina siirto ei onnistu.
 • Osa operaattoreista kertoo verkkosivuillaan, että heidän prepaid-liittymäänsä liitettyä numeroa ei voi suoraan siirtää toiselle operaattorille. Siirto voi kuitenkin olla mahdollinen, jos numero on ensin siirretty saman operaattorin sisällä normaaliin laskutusliittymään. Tämän jälkeen numero voidaan siirtää toisen operaattorin tavalliseen liittymään. Varmista numeronsiirtoihin liittyvät ajantasaiset käytännöt puhelinoperaattorien verkkosivuilta.
 • Jotkut markkinoilta jo poistuneet teleoperaattorit, kuten Academica ja Cubio, ovat aikoinaan myöntäneet asiakkaille 046-alkuisia puhelinnumeroita. Näiden liittymien numerot on myöhemmin voitu siirtää muille operaattoreille aivan tavallisiin puhelinliittymiin. Myös yrityksillä voi olla käytössä 046-alkuisia numeroita.

Prepaid-liittymäksi tulkittavasta puhelinnumerosta voi olla harmia esimerkiksi vuokra-asuntoa etsiessä. Monet yksityiset vuokranantajat saattavat suhtautua penseästi vuokralaisehdokkaisiin, joilla on 046-alkuinen puhelinnumero.

Monesti syynä prepaid-liittymän hankkimiseen on maksuhäiriömerkintä, joka voi herättää kysymyksiä vuokralaisen maksukyvystä.

 

Mistä tunnistaa puhelinmyyjän numeron?

Puhelinnumeron alusta ei suoraan pysty päättelemään, oliko oudosta numerosta soittanut taho puhelinmyyjä. Monet puhelinmyyjien numerot on listattu maksuttomaan Kukasoitti-palveluun. Syötä puhelinnumero hakukenttään, niin voit saada selville, kuuluuko numero mahdollisesti puhelinmyyjälle.

Vaihtoehtoisesti voit näppäillä numeron myös suoraan Googleen. Jos kyseessä on puhelinmyyjän numero, Google-haun tuloksista löytyy todennäköisesti linkki jonkin numeropalvelun verkkosivuille, jossa asia on kerrottu.

Iltalehden artikkelista löydät lisätietoa erilaisista tavoista kieltää telemarkkinointi. Telemarkkinoinnin estäminen ei kuitenkaan lopeta huijauspuheluita, sillä huijari saattaa soittaa mistä tahansa numerosta.