Mobiilitukiasema eli hotspot – Näin onnistuu puhelimen netin jakaminen tietokoneelle tai tabletille

Haluatko päästä kannettavalla tietokoneellasi tai tablettilaitteellasi nettiin, mutta internet-yhteyttä ei ole saatavilla? Tällaisessa tilanteessa voit käyttää älypuhelintasi mobiilitukiasemana, eli käytännössä jaat puhelimen netin tietokoneelle tai muulle laitteelle. Tämän artikkelin luettuasi tiedät, miten netin jakaminen käytännössä tapahtuu ja mitä asioita on yhteyttä jaettaessa on syytä huomioida.


 

Mitä mobiilitukiasema eli hotspot tarkoittaa?

Mobiilitukiasema eli hotspot tarkoittaa älypuhelimestasi löytyvää ominaisuutta, jonka avulla voit jakaa puhelimesi verkkoyhteyden muille laitteille, kuten esimerkiksi kannettavalle tietokoneelle tai tabletille.

Käytännössä älypuhelimesi toimii tällöin reitittimenä jakaen yhteyttä muiden laitteiden käyttöön.

Muista aina asettaa mobiilitukiasemalle tai hotspotille salasana, jotta kuka tahansa ei voi käyttää jakamaasi yhteyttä.

Jatkuvassa ja vaativammassa käytössä puhelimesta jaettu netti ei välttämättä ole riittävän toimintavarma. Tällöin esimerkiksi mökille voi olla hyvä idea hankkia mobiilitukiasemaksi mokkula eli mobiilireititin, jonka kautta netti on jaettavissa samaan aikaan monille eri laitteille.

 

Miten puhelimen netin jakaminen onnistuu?

Netin jakaminen puhelimesta tietokoneelle, tabletille tai muulle laitteelle onnistuu puhelimen Asetukset-valikon kautta. Eri puhelinmerkkien ja niiden mallien välillä on hienoisia eroja sen suhteen, mitä kohtia sinun pitää asetuksista näppäillä.

Seuraavaksi katsomme, miten yhteys jaetaan iPhone- ja Android-puhelimissa.

iPhonen netin jakaminen

 • Klikkaa puhelimesi näytöltä Asetukset.
 • Etsi puhelimesi mallista riippuen Oma hotspot tai Oma yhteyspiste ja paina sitä.
 • Laita netin jakaminen päälle valitsemalla Salli muiden liittyä.

Miten jakaa iPhonen netti tietokoneeseen?

Muista vaihtaa salasana turvalliseen muotoon ja sisällytä siihen pieniä ja isoja kirjaimia sekä erikoismerkkejä.

 

Netin jakaminen Android-puhelimesta (esimerkiksi Samsung tai Nokia)

 • Klikkaa puhelimesi näytöltä Asetukset.
 • Valitse Yhteydet tai Verkko ja Internet puhelimestasi riippuen.
 • Valitse Mobiilitukiasema ja yhteyden jako tai Hotspot ja yhteyden jako puhelimestasi riippuen.
 • Klikkaa Hotspot tai Mobiilitukiasema päälle.

Hotspotin tai Mobiilitukiaseman salasanan löydät samasta näkymästä tai puhelimesi Hotspot-asetusten kautta.

 

Jaetun netin käyttöönotto tietokoneella tai tabletilla

Mobiilitukiasema tai Hotspot on nyt päällä ja on aika ottaa nettiyhteys käyttöön tietokoneella tai tabletilla.

 • Windows-käyttöjärjestelmässä oikea painike löytyy yleensä tietokoneen näytön oikeasta alareunasta maapalloikonin takaa (kuva alla). Puhelimesta jaettu netti pitäisi nyt löytyä vaihtoehtona WLAN-valikon alta.

 • Mac-konetta käyttäessäsi käännä katse ruudun oikeaan ylänurkkaan, josta löydät verkkoyhteysvalikon viuhkamaisen symbolin takaa.
 • iPadeissa (kuva alla) paina Asetukset, jonka jälkeen sinun pitäisi löytää jaettu netti vaihtoehtona WiFi-yhteyksien alta.

Voit jakaa puhelimen netin myös Bluetoothin tai USB-piuhan avulla. Bluetoothia käyttäessäsi varmista, että molemmissa laitteissa on Bluetooth päällä.

Bluetooth- ja USB-jakoon iPhone-puhelimesta löydät hyvät englanninkieliset ohjeet Wikihow.com-sivustolta.

 

Yleisimpiä syitä, miksi netin jakaminen puhelimesta ei onnistu

Mikäli netin jakaminen puhelimesta ei onnistu, syy voi olla jokin seuraavista:

 • Hotspot tai mobiilitukiasema ei ole päällä.
 • Puhelimesi mobiilidata ei ole päällä.
 • Bluetooth ei ole päällä, jos yrität jakaa netin sen avulla.
 • Netti on jo jaettu useille eri laitteille. Joissakin puhelimissa voi olla rajoituksia sen suhteen, kuinka monelle laitteelle netti voidaan jakaa.
 • Myös puhelimen vanhentunut käyttöjärjestelmä tai liian vanha tietokone (tai sen käyttöjärjestelmä) voivat aiheuttaa yhteensopivuusongelmia.

Joskus ongelmat voivat ratketa vain sillä, että käynnistät puhelimen ja hotspotin uudelleen tai nollaat puhelimesi verkkoasetukset.

 

Maksaako yhteyden jakaminen puhelimesta?

Valtaosa Suomessa toimivien operaattorien puhelinliittymistä sisältää rajattoman määrän mobiilidataa Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa. Jos sinulla on tällainen rajaton liittymä, et maksa penniäkään ylimääräistä siitä, että jaat puhelimesi nettiyhteyden tietokoneelle tai tabletille.

Yhteyden jakamisen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkempi, jos sinulla on rajoitetun määrän dataa sisältävä liittymä tai oleskelet ulkomailla. Ylimääräinen data veloitetaan tällöin hinnaston mukaisesti.

Ulkomailla ollessasi kannattaa mahdollisuuksien mukaan käyttää WiFi-verkkoa, joka löytyy lähes kaikista hotelleista ja ravintoloista.

 

Mitä huonoja puolia yhteyden jakamisessa on?

Netin jakaminen puhelimesta tietokoneelle tai tabletille on turvallista, kunhan muistat asettaa verkolle vaikeasti arvattavan salasanan. Myöskään lisäkuluja ei synny, mikäli käytössäsi on rajattoman datan sisältävä halpa puhelinliittymä. Lähes kaikki liittymät Suomessa sisältävät nykyään rajattoman netin.

Huono puoli yhteyden jakamisessa on kuitenkin se, että puhelimesi akku saattaa kulua loppuun tavanomaista nopeammin. Puhelimesta jaettu nettiyhteys voi myös olla hidas, jos yhteys on jaettu useammalle eri käyttäjälle ja jos liittymään valittu netin nopeus on jo valmiiksi hitaammasta päästä.

Nopeimmat nettiyhteydet puhelinliittymiin löytyvät 5G-liittymistä. Esimerkiksi 10-100 Mbit/s-nopeudella varustettu 4G-liittymä riittää kuitenkin mainiosti lähes mihin tahansa niin sanottuun peruskäyttöön, jos jaat puhelimen netin tietokoneellesi.