Moi Rento 4G kokemuksia – kenelle se soveltuu ja milloin rajaton liittymä on parempi ratkaisu?

Moi Rento 4G -liittymää voi hyvällä syyllä kuvailla puhelinliittymien outolinnuksi. Se on yksi harvoista suomalaisille tarjolla olevista liittymistä, jotka sisältävät datakaton. Hieman vastaavilla ominaisuuksilla varustettu liittymä oli aiemmin myynnissä nimellä Moi Potti. Tämän artikkelin luettuasi ymmärrät paremmin, mihin Moi Rento -liittymän data käytännössä riittää ja milloin kannattaa kääntää katse Moi Mobiilin rajattomien liittymien perään. Kurkistamme myös pikaisesti siihen, millaisia Moi-kokemuksia suomalaisilta nettikeskustelijoilta löytyy.


Millaiseen käyttöön rajatulla datalla varustettu liittymä soveltuu?

Todetaan alkuun, että nykyään lähes kaikki suomalaisille myytävät puhelinliittymät sisältävät rajattoman määrän dataa Suomessa, Pohjolassa ja Baltiassa. Tällöin nettiä voi käyttää puhelimella aivan miten lystää.

8 Gt:tä eli gigatavua kuukaudessa sisältävä Moi Rento -liittymä on kuitenkin poikkeus. Kyseinen liittymä voi olla varsin kustannustehokas – eli suomeksi edullinen – vaihtoehto sellaiselle henkilölle, joka:

  • ei ole puhelimen netin tehokäyttäjä tai
  • joka käyttää kyllä nettiä, mutta tekee sen pääosin WiFi-verkossa.

Jos esimerkiksi pystyt niin kotona kuin työpaikalla käyttämään puhelimen nettiä WiFi-verkossa, kahdeksaa gigaa mobiilidataa on erittäin vaikea saada kulumaan kuukaudessa.

Mobiilidataa ei kulu, jos surffaat puhelimellasi WiFi-verkossa.

Entäpä, jos WiFiä ei kuitenkaan ole saatavilla? Katsotaan seuraavaksi tarkemmin, miten mobiilidatan kulutus vaihtelee puhelimen käyttötarpeista riippuen.

 

Mihin 8 Gt dataa riittää ja mihin ei?

Datan kulutukseen vaikuttaa olennaisesti se, mitä puhelimellasi teet.

  • 8 Gt:tä kuukaudessa on lähes mahdoton saada kulumaan, jos vain luet puhelimellasi satunnaisesti uutisia ja sähköposteja, asioit verkkopankissa ja selaat somea.
  • Videoiden katselu puhelimella voi kuitenkin kuluttaa dataa yllättävän paljon – tähän vaikuttaa olennaisesti se, millaisen kuvanlaadun olet valinnut. 1 Gt:llä katselet YouTubea usemman tunnin peruskuvanlaadulla. Netflix puolestaan kertoo verkkosivuillaan, että kuvanlaadun automaattiasetuksilla voit katsella sarjoja ja elokuvia noin neljän tunnin ajan yhdellä Gt:llä. Paras mahdollinen kuvanlaatu voi kuitenkin kuluttaa 1 Gt:n jopa 20 minuutissa.
  • Myös Instagramissa saat halutessasi tuhlattua yllättävän paljon mobiilidataa – varsinkin, jos tykkäät katsella Reels-videoita ja muuta liikkuvaa kuvaa.

Jos sinulla ei ole WiFiä käytössä ja katselet paljon videoita puhelimellasi, voi olla järkevämpää valita rajattoman netin sisältävä liittymä, kuten esimerkiksi Moi Rajaton 4G. Vähäisiin netinkäyttötarpeisiin kahdeksan gigan simmi riittää kuitenkin hyvin.

Käytössä olevaa kuvatarkkuutta voit muuttaa sovellusten asetuksista. Monista sovelluksista löytyy niin sanottu data saver -tila, joka optimoi kuvanlaatua suhteessa käytettyyn dataan.

Yleensä myös älypuhelimen mobiilidatan voi asettaa datansäästötilaan. Käytännössä se tarkoittaa, että esimerkiksi taustalla pyörivät automaattiset sovelluspäivitykset eivät ole käytössä.

Esimerkiksi iPhone-puhelimissa löydät tämän vaihtoehdon kohdasta Asetukset > Mobiilidata > Mobiilidatavalinnat > Datatila.

 

Mikä muuttui, kun Moin datakatollisesta liittymästä tuli Rento?

Moi Mobiilin liittymätarjonnasta löytyvä datakatollinen liittymä tunnettiin aiemmin nimellä Moi Potti. Uusille asiakkaille myytävän datarajoitetun liittymän nimi on kuitenkin nykyään Moi Rento.

Moi Potti sisälsi 6 Gt jaettavaa dataa 12 euron kuukausimaksulla, ja netin nopeus oli enintään 100 Mbit/s. Rento-liittymässä dataa on käytössä 8 Gt, kuukausimaksu on 15 euroa ja netin nopeus on enintään 150 Mbit/s.

Potti -liittymässä EU-roamingia oli käytössä 12 Gt/kk. Rento-liittymän vastaava lukema on 16 Gt/kk.

Mikäli perheessä on useampi Moi Potti -liittymä, käyttämättä jäävä data jaetaan muiden käyttöön. Jos esimerkiksi sekä sinä että lapsesi hankitte Moi Potin, mutta et itse kuluta lainkaan mobiilidataa kuukauden aikana, lapsellasi on dataa käytössä 6 + 6 = 12 Gt.

Moi Rento -liittymässä vastaavaa datajakosysteemiä ei ole käytössä.

 

Mistä löytää tietoa omasta datankäytöstä?

Älypuhelimestasi löytyvän mobiilidatalaskurin avulla saat tietoa nykyisestä datankulutuksestasi.

  • Jos sinulla on iPhone-puhelin, valitse Asetukset > Mobiilidata (tai Mobiiliverkko) ja vieritä näyttöä alaspäin.
  • Android-luureissa sama kohta löytyy, kun valitset ensin Asetukset > Verkko ja internet > Datan käyttö.

Nimikkeissä voi olla hienoisia eroja puhelinmallista riippuen. Laskurista näet viimeisimmän nollausajankohdan ja sen jälkeen kuluneen datamäärän.

Halutessasi voit nollata laskurin ja tarkastella, paljonko dataa kuluu esimerkiksi seuraavan viikon aikana. 1 Gt eli gigatavu on 1024 Mt:tä eli megatavua.

Jos sinulla jo on Moi Rento 4G -liittymä, saat datan kulutuksesta tietoa myös Mun Moi -tilinhallintasovelluksen kautta.

 

Mitä tarkoittaa Moi Rento -liittymän hintaleikkuri?

Moi Rento -liittymän hinta on 15 euroa kuukaudessa, johon siis sisältyy 8 Gt dataa.

Vaikka datankäyttö jonakin kuukautena karkaisi lapasesta, puhelinlaskun loppusumma pysyy silti maltillisena.

Moi Rento -liittymässä kahdeksan gigan ylittävästä lisädatasta maksetaan kaksi euroa per Gt ja aina enintään 10 euroa kuukaudessa.

Vaikka siis datahurjastelisit jonain kuukautena esimerkiksi 15 Gt:n verran, maksat ylimääräistä vain viidestä ensimmäisestä datakaton ylittävästä gigasta. Tämän jälkeen hintaleikkuri astuu esiin.

Näin isolla datankäytöllä kannattaa kuitenkin valita liittymäksi suoraan Rajaton 4G tai Reilu 5G.

Rento-liittymässä myös puheluista ja tekstiviesteistä maksetaan aina enintään neljä euroa per kuukausi.

Ulkomaan käyttöä koskeva Moi Rento -hinnasto kannattaa tarkistaa operaattorin verkkosivuilta.

Moi Mobiilin kaikki liittymät ovat toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia. Määräaikaisia liittymiä ei ole tarjolla.

 

Millaisia kokemuksia suomalaisilla on Moi Potti -liittymästä?

Datakatollinen Moi Rento -liittymä tunnettiin pitkään Moi Potti -nimellä.

Moi Potti -liittymä on datakattonsa ja matalan hintansa takia kirvoittanut jonkin verran keskustelua suomalaisilla keskustelupalstoilla. Vaikka syväluotaavia analyyseja liittymästä on vaikea löytää, käyttäjien kokemukset ovat pääosin neutraaleja tai myönteisiä.

Liittymän on todettu tarjoavan kustannustehokkaan vaihtoehdon heille, jotka tarvitsevat puhelimen nettiä vähäisesti.

Esimerkiksi Matkapuhelinfoorumilta löytyy keskustelua Moi Mobiilin liittymistä yli 70 sivun verran. Kokemuksia löytyy niin Moi Potti -liittymästä kuin myös Moi Mobiilin rajattomista vaihtoehdoista.

Jos etsit lisää kokemuksia ja arvosteluja Moi Potti- tai Moi Rento-liittymästä, kannattaa tutustua sosiaalisen median kanavien, kuten Twitterin (nykyään nimellä X) tai Facebookin kommenttitarjontaan.

 

Millainen netin nopeus Moi Rento -liittymään sisältyy?

Moi Rento -liittymän netin nopeus on maksimissaan 150 Mbit/s. Maksimissaan viittaa siihen, että kaikkien puhelinoperaattorien ilmoittamat liittymänopeudet ovat aina teoreettisia enimmäisnopeuksia.

Moi Rento on 4G-liittymä eli se toimii 4G-verkossa.

 

Moi Mobiilin tarina lyhyesti

Moi Mobiili on televisio- ja radiomainontansa ansiosta todennäköisesti tuttu jo suurimmalle osalle suomalaisista.

Jos et itse kuulu tähän joukkoon, niin todettakoon, että Moi aloitti toimintansa Suomessa vuonna 2016 ja se toimii DNA:n verkossa.

DNA osti Moi Mobiilin vuonna 2019, mutta Moi jatkaa silti edelleen omana itsenäisenä brändinään ja se kilpailee erityisesti matalilla hinnoilla.

Moi Mobiili on luotettava ja turvallinen operaattori, joka on jo vakiinnuttanut asemansa Suomen puhelinliittymämarkkinoilla.

Liittymiä on viime vuosina mennyt kaupaksi varsin mukava määrä, sillä Moi Mobiili Oy:n liikevaihto vuonna 2022 oli lähes 18 miljoonaa euroa.

Muutamaa vuotta aiemmin liikevaihto oli vielä alle 10 miljoonaa euroa.

 

Loppuyhteenveto: Moi Rento vai rajaton Moi-liittymä?

Valinta Moi Rennon ja rajattoman netin sisältävän Moi-liittymän välillä riippuu täysin siitä, paljonko mobiilidataa kuukaudessa kulutat.

Jos datankäyttösi on melko ennustettavaa ja rajoitettua, Moi Rento voi olla kustannustehokas liittymävalinta.

Mikäli taas haluat vapautua datakahleista ja surffata netissä täysin ilman rajoitteita, katse kannattanee kääntää muiden Moi-liittymien suuntaan.