3G-verkko loppuu – 5 usein kysyttyä kysymystä verkon alasajosta

3G-verkon alasajo alkaa Suomessa olla käsillä, sillä niin Elisa, Telia kuin DNA ovat ilmoittaneet lopettavansa 3G-verkon vaiheittain vuosien 2023-2024 aikana. Tarkka aikataulu vaihtelee operaattorista ja maantieteellisestä sijainnista riippuen. Tästä artikkelista löydät vastaukset viiteen usein kysyttyyn kysymykseen, jotka koskevat 3G-verkon sulkemista Suomessa.


1. Miksi 3G-verkko suljetaan?

3G-verkon alasajon syy on taajuuksien vapauttaminen nopeampien 4G- ja 5G-yhteyksien käytettäväksi. Nykyään vain hyvin marginaalinen osuus teleoperaattorien asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta siirtyy 3G-verkossa.

3G-verkon sulkemisen jälkeen operaattorit voivat keskittää resurssejaan nykyaikaisempiin verkkotekniikoihin.

 

2. Mikä on 3G-verkon alasajon aikataulu?

Monilla Suomen alueilla 3G-verkko on jo poistunut käytöstä. Tarkka aikataulu kuitenkin vaihtelee operaattorista ja sijainnista riippuen. Joillakin alueilla 3G-verkko on edelleen käytössä pitkälle vuoteen 2024.

Katso 3G:n sulkuaikataulut:

 

3. Vaikuttaako 3G-verkon sulkeminen minuun?

Vaikutukset ovat hyvin vähäisiä tai olemattomia, jos sinulla ei ole käytössäsi hyvin vanhaa puhelinta tai sellaisia laitteita, jotka toimivat vain 3G-verkossa, mutta eivät nykyaikaisemmissa 4G- ja 5G-verkoissa.

Jos sinulla on puhelimessasi 4G– tai 5G-liittymä, muutos ei vaikuta sinuun mitenkään. Vanhan 3G-liittymän voit tarvittaessa päivittää uudempaan operaattorisi verkkosivuilla tai soittamalla asiakaspalveluun. Todennäköisesti operaattorisi on jo ollut sinuun yhteydessä, jos sinulla edelleen on hyvin vanha 3G-liittymä käytössäsi.

Monista kodeista tai mökeiltä saattaa kuitenkin löytyä vanhempia laitteita, jotka toimivat 3G-verkossa, mutta eivät tue 4G:tä. Nämä laitteet siirtyvät jatkossa käyttämään 2G-verkkoa, joka Suomessa jää edelleen käyttöön.

Jos esimerkiksi mökiltä löytyvä vanhanmallinen valvonta- tai riistakamera ei tue kuin 3G-verkkoa ja vanhempia tekniikoita, sen tiedonsiirtonopeus voi jatkossa hidastua merkittävästi 2G-verkkoon siirtymisen myötä. Tämä voi huonoimmassa tapauksessa estää esimerkiksi videoiden lähettämisen laitteesta omaan puhelimeesi tai sähköpostiisi.

3G-verkossa toimivia laitteita voivat olla myös esimerkiksi vanhemmat GPS-paikantimet, ilmanlaatusensorit, maksupäätteet sekä kaukolämpö-, sähkö- ja vesimittarit.

 

4. Mitä 3G-laitteille tapahtuu?

3G:tä tukevat vanhat laitteet kannattaa mahdollisuuksien mukaan pyrkiä päivittämään nykyaikaisempiin laitteisiin.

Etkö ole varma laitteesi tukemista verkkotekniikoista? Jos laitteen käyttöohjeista, asetuksista tai ruudun yläreunasta löytyy merkintä LTE, 4G tai 5G, niin laite toimii vähintäänkin 4G-verkossa.

Jos laite kuitenkin tukee vain 3G:tä tai vanhempia verkkotekniikoita, sen päivittämistä uudempaan malliin kannattaa harkita, jos 2G:n alhaisempi tiedonsiirtonopeus on laitteen käytön kannalta ongelma.

Esimerkiksi hyvälaatuisen videokuvan lähettäminen 2G-verkon kautta voi osoittautua mahdottomaksi tehtäväksi. Kuvien siirtämiseen 2G-verkon nopeus riittää kuitenkin yleensä hyvin.

Laitteen asetuksista voi myös olla valittavissa, että videon lähetys otetaan kokonaan pois päältä. Myös kuvantarkkuutta voi olla mahdollista heikentää, jolloin tiedonsiirto nopeutuu.

Vaihtoehtoisesti riistakameraa voidaan myös siirtyä käyttämään ilman nettiyhteyttä eli jatkossa tiedot tallentuvat muistikortille, josta kuvat käydään hakemassa talteen silloin, kun se aikatauluun sopii.

Monissa muissa maissa myös 2G-verkko on suljettu, ja myös Suomessa 2G-verkko tullaan näillä näkymin ajamaan alas jossain vaiheessa tulevina vuosina, kun kaikista syrjäisemmätkin alueet on ensin saatu katettua uudemmilla tekniikoilla.

Tarkempaa aikataulua kannattaa selvittää operaattorien verkkosivujen kautta. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa 2G-verkko suljetaan näillä näkymin vuonna 2025.

 

5. Mikä on 4G-verkon tulevaisuus?

4G-verkkoa ei olla sulkemassa vielä pitkään aikaan, eikä asiasta ylipäätään ole tehty minkäänlaisia aikataululinjauksia.

Verkkotekniikka toki kehittyy myös tulevina vuosikymmeninä. Vaikka edes 5G ei vielä ole valtavirtaa, 6G-verkkoa kehitetään jo kovaa vauhtia. Asiantuntija-arvioiden mukaan ensimmäisiä 6G-laitteita aletaan kunnolla kaupallistaa 2020-luvun lopulla eli noin viiden vuoden kuluttua.

On kuitenkin varsin turvallista olettaa, että 4G-verkko on toiminnassa vielä pitkän matkaa 2030-luvullakin.