Moi-nettiliittymä kotiin – näin mobiililaajakaista toimii kotinettinä 4G- tai 5G-verkossa

Moi Mobiili tunnetaan pääasiassa matkapuhelinliittymistään, mutta sen nopeimpia yhteyksiä voi hyödyntää myös mobiililaajakaistana eli matkapuhelinverkon kautta toimivana kodin nettinä muissa laitteissa. Jos haluat jakaa Moi-kotinetin useammalle laitteelle, tarvitset SIM-korttipaikalla varustetun modeemireitittimen. Tarvittaessa Moi-nettiliittymä kulkee mukana vaikka mökille, jos hankkimasi reititin on taskukokoinen mokkula.

Moi-liittymistä puhuttaessa kodin netti tarkoittaa käytännössä joko rajatonta 5G- tai 4G-liittymää. Datarajoituksella varustettua Rento-liittymää tai Laitenettiä ei kannata hankkia kotinetiksi.

Hanki Moi Mobiilin 4G- ja 5G-laajakaista kotiin

Mitä useampi henkilö kotonasi käyttää nettiyhteyttä, sitä nopeampi Moi-mobiililaajakaista kannattaa valita. Katso taulukon alta vastauksia yleisimpiin Moi-nettiliittymiä koskeviin kysymyksiin.

Alla mainitut Moi 4G- ja 5G-liittymät ja niiden hinta on kerätty operaattorin verkkosivuilta 1. heinäkuuta 2024. Tarkista ajantasaiset tarjoukset, hinnat ja ehdot palveluntarjoajan omalta verkkosivustolta. Nyt saat kaikista Moi-liittymistä myös S-ryhmän Bonusta.

Moi-liittymätHintaLisätiedot

Moi Reilu 5G
450 Mbit
22-28€/kk
riippuen verkosta
(4G vai 5G).

Avausmaksu 5,00€.
Rajaton netti (Suomi,
Pohjola ja Baltia).

Muualla 30 Gt
EU-roamingia
per kuukausi.

Puhelut kotimaassa
0,055€/min ja viestit
0,055€/kpl, mutta aina
yhteensä max. 4€/kk.

Moi Reilu 5G
1000 Mbit
35-43€/kk
riippuen verkosta
(4G vai 5G).

Avausmaksu 5,00€.
Rajaton netti (Suomi,
Pohjola ja Baltia).

Muualla 45 Gt
EU-roamingia
per kuukausi.

Puhelut kotimaassa
0,055€/min ja viestit
0,055€/kpl, mutta aina
yhteensä max. 4€/kk.

Moi Laitenetti
0,5 Mbit
4,00€/kk.

SIM-kortin
toimitus 5,00€.
Laitenetti on tarkoitettu
riistakameran, valvontakameran
tai lemmikin älypannan
tapaisiin laitteisiin.

Liittymään voi soittaa,
mutta lähtevät puhelut
on estetty.

Latausnopeus 0,512 Mbit/s.
Lähetysnopeus 5 Mbit/s.

Rajaton data.

SMS 0,055€/kpl ja
MMS 0,07€/kpl.

Toimii vain Suomessa.

Moi Rento 4G
150 Mbit
15,00€/kk +
avausmaksu 5,00€.
Sisältää 8 Gt dataa
kuukaudessa.

Lisädata 2€/Gt,
max. 10€/kk.

EU-roaming 16 Gt/kk
kotimaan hinnalla.

Puhelut ja viestit
kotimaassa
0,055€/min tai kpl,
kuitenkin aina
enintään 4€/kk.

Vastaavankaltaista
liittymää myytiin
aiemmin nimellä
Moi Potti.

Moi Suosikki 4G
300 Mbit
22,00€/kk +
avausmaksu 5,00€.
Rajaton netti (Suomi,
Pohjola ja Baltia).

Puhelut ja viestit
kotimaassa
0,055€/min tai kpl,
kuitenkin aina
enintään 4€/kk.

EU-roaming 23 Gt/kk.

 

Mitä mobiililaajakaista tarkoittaa?

Mobiililaajakaista tarkoittaa nettiyhteyttä, joka toimii SIM-kortilla matkapuhelinverkon kautta. Kun käytät älypuhelimesi nettiyhteyttä, käytät mobiililaajakaistaa.

SIM-kortin voit kuitenkin sujauttaa matkapuhelimen lisäksi myös tablettilaitteeseen tai reitittimeen. Näin voit käyttää mobiililaajakaistaa myös muilla laitteilla kuin puhelimella.

Reitittimen avulla mobiililaajakaistayhteyden voi jakaa samaan aikaan esimerkiksi kodin tietokoneelle, tablettilaitteille ja muihin nettiyhteyttä tarvitseviin laitteisiin.

 

Kenen verkossa Moi-nettiliittymä toimii?

DNA omistaa Moi Mobiilin, ja Moi-nettiliittymä toimii näin ollen DNA:n verkossa. DNA:n 4G- ja 5G-verkko kattaa yhteensä yli 99 prosenttia suomalaisista.

Jos et asu 5G:n alueella, Moi-mobiililaajakaista toimii 4G-verkossa.

 

Mikä on reititin ja miten se eroaa modeemista?

Sekä modeemi että reititin ovat laitteita, joita hyödynnetään nettiyhteyden muodostamisessa ja jakamisessa. Käytännössä modeemi on laite, joka yhdistää laitteen tai tietokoneen verkkoon. Reititin puolestaan ohjaa tietoliikennettä verkon sisällä sekä verkon ja internetin välillä.

Nykyisin puhekielessä modeemilla viitataan usein monitoimilaitteeseen, josta löytyy niin modeemi kuin reititin. Käytännössä modeemi ja reititin on siis yhdistetty yhdeksi laitteeksi, eli et tarvitse useampia laitteita. Yksi riittää.

Taskuun mahtuvaa mobiilireititintä kutsutaan usein mokkulaksi. Reititin voi kuitenkin olla myös aavistuksen isompi pömpelimalli, jonka voit sijoittaa pöydälle tai lattian nurkkaukseen.

Jos hankit 5G-liittymän kotinetiksi, muista ennen modeemireitittimen hankkimista varmistaa, että laite tukee 5G-yhteyksiä. Yleensä 5G on mainittu jo laitteen nimessä tai viimeistään tuotetiedoissa.

Mikäli haluat käyttää Moi-mobiililaajakaistaa vain yhdessä laitteessa – esimerkiksi tabletissa – et tarvitse reititintä, modeemia tai reittimen ja modeemin yhdistävää laitetta.

 

Voiko Laitenettiä käyttää kodin nettiyhteytenä?

Moi Laitenetti on tarkoitettu laitteisiin, kuten valvonta- ja riistakameroihin tai lemmikin älypantaan. Nopeutensa puolesta se ei sovellu kodin nettiliittymäksi.

Moi-nettiliittymää havittelevan kuluttajan kannattaa kääntää katseensa rajattomien 4G- ja 5G-nettien suuntaan.

 

Kuinka nopea Moi-netti kotiin kannattaa valita?

Mitä useamman käyttäjän voimin tai useammassa laitteessa nettiä käytetään, sitä nopeampi nettiyhteys kotiin yleensä kannattaa valita.

5G-kotinetti on yleensä varma valinta, jos netin käyttäjiä on taloudessa useampia, nuoriso esimerkiksi pelaa pelejä nettiyhteyden välityksellä ja yhteyttä pitää jakaa monille eri laitteille.

Maltillisempaan käyttöön riittää mainiosti 300 Mbit -nopeus 4G-verkossa.

Jos Moi-mobiililaajakaista on 5G-yhteys, se toimii tarvittaessa myös 4G-verkossa, jos 5G-verkkoa ei ole saatavilla. Näin ollen voit sujauttaa SIM-kortin esimerkiksi mokkulaan ja viedä netin mukanasi mökille, jossa 5G-verkkoa ei välttämättä ole saatavilla. Netti toimii silti 4G-verkossa.

 

Kuinka Moi-mobiilinetin saa käyttöön?

Yksi mobiililaajakaistan eduista on se, että yhteyden saa hyvin nopeasti käyttöön.

Moi-nettiliittymä on käytössäsi heti, kun posti on kuljettanut SIM-kortin postilaatikkoosi. Yleensä tähän kuluu muutama päivä.

Sen jälkeen vain asetat simmin joko nettiyhteyden jakavaan laitteeseen, tablettiin tai mihin tahansa muuhun SIM-korttipaikalla varustettuun laitteeseen, jossa nettiliittymää tarvitset.