Puhelinnumero salaiseksi pysyvästi tai kertaluontoisesti – 31-koodi tuo tilapäisen avun

Puhelinnumeron piilottaminen tarkoittaa, että puhelun vastaanottaja ei näe numeroasi. Numeron salaus puolestaan viittaa tilanteeseen, jossa puhelinnumeroa estetään näkymästä erilaisissa numero- ja hakupalveluissa. Halusitpa salata tai piilottaa numerosi, löydät tästä artikkelista helpot ohjeet molempiin tilanteisiin.


 

Kuinka oman puhelinnumeron saa asetettua salaiseksi?

Salainen numero tarkoittaa, että puhelinnumerosi ei ole löydettävissä verkon hakupalveluista tai numerotiedustelupalveluista. Voit asettaa numeron salaiseksi maksutta operaattorisi verkkopalvelussa.

Huomioi, että Telian ohjeistuksessa termillä salainen numero tarkoitetaan, että numero ei löydy numero- ja hakupalveluista, mutta se ei myöskään näy soitettaessa vastaanottajalle. Telian asiakassivuilta löydät erikseen kohdan, josta voit muokata vain numeropalvelussa näytettäviä tietoja.

Oman puhelinnumeron näyttämiseen tai piilottamiseen puheluita soittaessasi voit helpoiten vaikuttaa puhelimesi asetuksista.

OperaattoriNumero salaiseksi

Telia
1. Kirjaudu sisään
Telian asiakassivuille.

2. Etsi oikea liittymä
ja klikkaa sitä.

3. Valitse välilehti Lisäpalvelusi.

4. Etsi Rajoitukset-kohdasta
valinta Salainen numero.

Jos haluat estää vain
numero- ja hakupalveluissa
näkymisen, valitse
asiakassivuilla
liittymäsi alta
Hallinnoi tilausta >
Omat tietosi >
Tiedot numeropalvelussa.

Elisa
1. Kirjaudu OmaElisaan.

2. Valitse salattava liittymä.

3. Klikkaa Numeron julkisuus
ja valitse haluamasi
vaihtoehto.

DNA
1. Kirjaudu DNA:n asiakassivuille.

2. Valitse oikea liittymä.

3. Etsi kohta Luettelotietojen
muuttaminen.

Moi Mobiili
1. Kirjaudu Mun Moi -tilillesi.

2. Etsi Omat tiedot.

3. Muuta numero salaiseksi.

Vaihtoehtoisesti oman puhelinnumeron salaaminen onnistuu myös soittamalla operaattorin asiakaspalveluun.

 

Näkyykö salainen numero jatkossa puheluiden vastaanottajille?

Näkyy, jos et erikseen estä sen näkymistä joko puhelimesi asetuksista tai asiakassivujen liittymäasetuksista. Pelkän numeron avulla puhelun vastaanottaja ei kuitenkaan voi tietää kuka soitti, koska olet estänyt numeroasi näkymästä numero- ja hakupalveluissa.

Kuten jo edelläkin todettiin, Telian asiakassivujen liittymäasetuksissa termi salainen numero kuitenkin tarkoittaa lisäksi sitä, että puhelinnumeroasi ei näytetä puhelun vastaanottajalle. Poikkeuksena ovat soitot viranomaisnumeroihin sekä tekstiviestit ja multimediaviestit.

Testasimme asiaa Telian liittymällä, jossa oli valittu käyttöön salainen numero. Puhelinnumero kuitenkin näkyi soitettaessa puhelun vastaanottajalle, kun puhelimen asetuksista laitettiin päälle Näytä oma numero -asetus. Ilmeisesti oman numeron näkymisen esto oli siis mahdollista ohittaa puhelimen asetuksia muokkaamalla.

Elisalla salainen numero (hakupalveluissa näkymisen estäminen) ja numeron näkymisen estäminen soitettaessa ovat valittavissa erikseen.

Jotkut operaattorit tarjoavat vaihtoehdoksi myös niin sanottua osittaista salaamista, jolla saat piiloon osoitetietosi, mutta numerosi ja nimesi löytyvät numeropalveluista.

Kannattaakin aina tarkistaa, miten oma operaattorisi määrittelee salaisen puhelinnumeron.

Astuuko puhelinnumeron salaus voimaan heti?

Puhelinnumeron salaaminen astuu yleensä voimaan muutamassa päivässä, sillä tiedot välittyvät numeropalveluille pienellä viiveellä.

 

Miten voit piilottaa numerosi puhelun vastaanottajalta?

Riippumatta siitä, oletko estänyt puhelinnumeroasi näkymästä numero- ja hakupalveluissa, voit aina halutessasi piilottaa puhelinnumerosi puhelun vastaanottajalta joko pysyvästi tai kertaluontoisesti.

Voit tehdä tämän joko puhelimen asetuksista, liittymäsi asetuksista operaattorin verkkosivuille kirjautumalla tai näppäinvalikon avulla yksi soitto kerrallaan.

Katsotaan vaihtoehdot läpi.

31-koodi tuo kertaluontoisen avun

Puhelinnumeroa näppäillessäsi lisää numeron eteen merkkijono #31# ja sen jälkeen puhelinnumero – esimerkiksi #31#0401234567.

Tällöin puhelun vastaanottaja ei näe numeroasi. Ei edes silloin, vaikka puhelinnumero olisi tallennettu vastaanottajan yhteystietoihin.

Numeron piilotus ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö operaattori ja viranomaiset voisi tarvittaessa jäljittää soittoja.

Numeron piilotus puhelimen asetusten kautta

  • iPhone-puhelimessa Oman numeron näkyminen on mahdollista ottaa pois päältä, kun valitset Asetukset > Puhelin > Näytä oma numero.
  • Android-puhelimissa numeron salaus onnistuu valitsemalla Asetukset > Puheluasetukset > Lisää asetuksia > Numeron näyttö.
  • Uudemmissa Android-laitteissa vastaava kohta saattaa löytyä myös valitsemalla Asetukset > Sovellukset > Puhelin > Lisää asetuksia > Soittajan tunnus (Caller ID).

Termeissä voi olla eroja riippuen laitteesta ja käyttöjärjestelmässä. Alkuun pääset kuitenkin aina puhelimesi asetusten kautta.

Oman numeron piilotus on voimassa niin kauan kunnes otat asetuksen pois päältä.

Oman numeron näytön salliminen kertaluontoisesti

Jos olet piilottanut oman numeron näkymisen asetuksista, mutta haluat esimerkiksi äidille soittaessasi näyttää numeron, näppäile puhelinnumeron eteen koodi *31# – esimerkiksi *31#0401234567.

Huomaa ero numeron piilotukseen liittyvään 31-koodiin. Puhelinnumeron piilottaminen kertaluontoisesti onnistuu koodilla #31# ja numeron näkymiseen liittyvä koodi puolestaan on *31#.

Numeron näkymisen esto liittymäasetusten kautta

Esimerkiksi Elisalla voit käydä estämässä puhelinnumerosi näkymisen puhelun vastaanottajalle myös liittymäasetusten kautta OmaElisa-palvelussa.

Oikea kohta löytyy, kun valitset kirjautumisen jälkeen ensin oman liittymäsi ja sen jälkeen klikkaat Numeron julkisuus ja sen alta Estä puhelinnumeron näyttäminen puhelun vastaanottajalle.

Palvelun kautta asetettu numeronäytön esto pysyy voimassa, vaikka päättäisit muuttaa puhelimesi asetuksia, jotka koskevat oman numeron näyttöä.

Huomioi, että edellä mainitut ohjeistukset koskevat Suomea. Joissakin maissa viranomaiset saattavat asettaa rajoitteita oman numeron salaamiseen tai piilottamiseen.

 

Mitä haittaa numeron piilottamisesta voi olla?

Numeron salaaminen puhelun vastaanottajalta voi olla järkevää, jos et halua, että sinulle soitetaan takaisin tai haluat säilyttää anonymiteettisi.

Tärkeiden puheluiden kohdalla tuntemattomasta numerosta soittaminen ei kuitenkaan välttämättä kannata. Kaikki ihmiset eivät vastaa salatuista numeroista tuleviin puheluihin, ja monissa puhelimissa on myös asetusten kautta mahdollista automaattisesti hiljentää tuntemattomat soittajat.