Puhelimen IMEI-koodi ja sen tarkistus – lue helpot ohjeet

IMEI-koodi tarkoittaa puhelimen 15-merkkistä tunnistenumeroa tai laitekoodia, jonka avulla puhelin voidaan tunnistaa ja yksilöidä operaattorien verkossa. Varkaustapauksissa IMEI-koodin avulla voidaan estää laitteen käyttö, vaikka varkaat vaihtaisivat puhelimeen SIM-kortin. Tämän artikkelin luettuasi tiedät, miten oman puhelimen IMEI-koodin tarkistus onnistuu alle minuutissa.


IMEI-koodin tarkistus iPhone- ja Samsung-puhelimissa sekä muissa laitteissa

Löydät yleensä IMEI-koodin puhelimesi pakkauksesta ja laitteen takuutodistuksesta. Joissakin puhelimissa IMEI-koodi löytyy myös puhelimen takakannesta. Vanhemmissa puhelimissa koodi saattaa löytyä myös niin sanotusta puhelintarrasta, joka sijaitsee akun alla.

Voit kuitenkin tarkistaa IMEI-numeron myös suoraan puhelimestasi seuraavilla ohjeilla:

  • Avaa puhelimen näppäinvalikko eli numerovalitsin niin kuin olisit soittamassa jollekin. Näppäile *#06# ja IMEI-koodin pitäisi nyt ilmestyä ruudulle.
  • iPhone-puhelimissa IMEI-koodi löytyy myös valitsemalla Asetukset > Yleiset > Tietoja.
  • Samsung-puhelimien IMEI-koodin tarkistus onnistuu, kun valitset Asetukset > Puhelimen tiedot.

Termeissä voi olla hienoisia eroja riippuen siitä, mitä iPhone- tai Samsung-puhelinta käytät ja mikä käyttöjärjestelmäversio puhelimessasi on.

Alla viitteellinen esimerkkikuva ruutunäkymästä, joka iPhone-puhelimessa tulee näkyviin, kun näppäilet *#06#. Kuvan numerosarjat ja viivakoodit ovat keksittyjä.

Monet uudet puhelinmallit voivat hyödyntää kahta SIM-korttipaikkaa ja ne saattavat tukea niin fyysistä SIM-korttia kuin digitaalista eSIMiä. Tällöin myös IMEI-numeroita on kaksi.

Jos puhelimesi on vanhempaa mallia, siitä ei välttämättä löydy IMEI2-koodia lainkaan.

Kirjainyhdistelmä IMEI muodostuu sanoista international mobile equipment identity, joka voidaan suomentaa muotoon kansainvälinen mobiililaitetunnus.

Voit ajatella IMEI-koodia ikään kuin puhelimen tai muun laitteen henkilökohtaisena tunnuksena samaan tapaan kuin ihmisillä on henkilötunnus.

IMEI-koodin 15 numeroa antavat tietoa muun muassa laitteen valmistuspaikasta, mallista ja sarjanumerosta. Lisäksi koodi sisältää tarkistusnumeron.

EID eli embedded identity document on eSIMin käyttöön liittyvä numerosarja. MEID-numeroa (mobile equipment identifier) voidaan käyttää IMEI-koodin tapaan laitteen tunnistamiseen.

 

Puhelin varastettu? Tästä syystä IMEI on hyvä laittaa muistiin jo etukäteen

IMEI-koodi kannattaa pistää muistiin heti, kun olet ostanut uuden puhelimen tai muun laitteen. Yleensä asia hoituu sillä, että muistat säilyttää laitteen alkuperäisen pakkauksen, johon IMEI-koodi on merkitty.

IMEI-koodista on hyötyä esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Puhelin on varastettu. Tällöin operaattori voi IMEI-numeron avulla estää puhelimen käytön omassa verkossaan siitäkin huolimatta, että varkaat vaihtaisivat laitteen SIM-kortin. Rikosilmoituksen yhteydessä sinun pitää yleensä antaa IMEI-koodi, jolloin operaattori voi lisätä laitteen niin sanotulle mustalle listalle. Musta lista kattaa kaikki suomalaiset operaattorit sekä isoimmat eurooppalaiset operaattorit.
  • Tekniset ongelmat tai laitehuolto. Myös tällaisissa tilanteessa sinulta saatetaan tiedustella laitteesi IMEI-koodia.

 

Onnistuuko puhelimen paikannus ja seuranta IMEI-koodilla?

Viranomaiset voivat teoriassa käyttää IMEI-koodia myös puhelimen paikantamiseen, jos poliisi tätä operaattorilta pyytää. Itse voit yrittää jäljittää puhelintasi sen paikannustyökalun, kuten esimerkiksi Etsi iPhone -toiminnon avulla.

Jos puhelin on varastettu, liittymä kannattaa sulkea operaattorin verkkosivujen kautta tai soittamalla asiakaspalveluun ystävän tai perheenjäsenen puhelimella. Liittymän voi sulkea väliaikaisesti, jolloin sen saa nopeasti takaisin käyttöön, jos puhelin löytyy.

Uudemmista älypuhelimista löytyy myös monia erilaisia etätoimintoja, joiden avulla laitteen voi lukita tai sen sisältämät tiedot tyhjentää, vaikka puhelin ei enää olisi hallussasi.

Varkaustapauksissa tee poliisille rikosilmoitus ja ilmoita samalla puhelimen IMEI-koodi, mikäli se on sinulla tallessa.