SIM-korttien koot: Tarkista mini-, micro- ja nano-simmien koko

Puhelimeen tai muuhun laitteeseen asetettavien SIM-korttien koot voidaan jakaa kolmeen ryhmään. Voit tarkistaa omaan laitteeseesi sopivan SIM-kortin koon laitteen käyttöoppaasta.

Uudemmat laitteet voivat tukea myös digitaalista, sisäänrakennettua eSIM-korttia, jolloin laitteeseen asetettavaa fyysistä korttia ei enää välttämättä tarvita lainkaan.

SIM-korttiKokoKäytössä vuodesta
Mini-SIM25 x 15 mm1996
Micro-SIM15 x 12 mm2003
Nano-SIM12,3 x 8,8 mm2012
e-SIMRakennettu
sisään laitteeseen.
2016

Lyhenne SIM muodostuu sanoista subscriber identity module, joka tarkoittaa vapaasti käännettynä liittymän tilaajan yksilöllisen tunnisteen sisältävää moduulia. Tunnisteen avulla operaattori tietää, kuka liittymän on tilannut.

Mini-SIM julkaistiin vuonna 1996, mutta sitä ennen monissa laitteissa käytettiin nykyisten pankkikorttien kokoisia SIM-kortteja.

SIM-korttia voit puhelimen lisäksi käyttää esimerkiksi tablettilaitteessa tai reitittimessä. Reittimen avulla voit jakaa mobiililaajakaistayhteyden useammalle laitteelle samaan aikaan.

 

Nano-SIM on nykyään yleisin simmi

Kooltaan 12,30 x 8,80 millimetriä oleva nano-SIM on nykyään yleisin SIM-korttityyppi. Jos älypuhelimesi on valmistettu vuoden 2015 jälkeen, siitä todennäköisesti löytyy paikka juuri nano-simmille.

Ensimmäinen nano-SIMiä käyttävä iPhone-puhelin – eli iPhone 5 – julkaistiin jo syksyllä 2012.

Samsung Galaxy -puhelimista vuonna 2014 julkaistu S5 hyödynsi vielä micro-SIMiä. Seuraavana vuonna markkinoille lanseerattu S6 sen sijaan käyttää nano-SIMiä.

 

Micro-SIM on tuttu 2010-luvun alkuvuosilta

Puhelimestasi tai muusta laitteestasi saattaa löytyä paikka 15,00 x 12,00 millimetrin kokoiselle micro-SIMille, jos laitteesi on julkaistu 2010-luvun ensimmäisellä puoliskolla tai ennen sitä.

Micro-SIM esiteltiin suurelle yleisölle vuonna 2003 ja se on yleinen SIM-korttityyppi monissa hieman vanhemmissa puhelinmalleissa.

Ensimmäinen micro-SIMiä käyttänyt älypuhelin oli vuonna 2010 julkaistu iPhone 4.

 

Mini-SIM saattaa upota vanhaan nokialaiseesi

25,00 x 15,00 millimetrin kokoinen mini-SIM lienee monille suomalaisille tuttu 2000-luvun alkuvuosilta. Esimerkiksi Nokian alkuperäiset 3310- ja 3210-mallit käyttävät mini-SIMiä.

Huomioi, että monista vanhoista Nokian puhelimista on kuitenkin julkaistu myös uudempia versiomalleja, jotka käyttävät uudempia SIM-korttityyppejä.

Teknisempää lisätietoa eri SIM-korttityyppien varhaisista vaiheista löydät esimerkiksi Wikipedian artikkelista.

 

Mikä on eSIM ja miten se eroaa perinteisistä SIM-korteista?

2020-luvulla moniin älylaitteisiin on rakennettu sisään sähköinen SIM-kortti eli eSIM (välillä myös muodossa e-SIM), jolloin fyysistä SIM-korttia ei enää tarvita.

Monista eSIM-integroiduista laitteista löytyy kuitenkin paikka myös fyysiselle SIM-kortille eli käytännössä voit tällöin valita digitaalisen eSIMin ja fyysisen SIM-kortin väliltä.

Niin Applelta, Samsungilta, Huaweilta kuin Motorolalta löytyy nykyään paljon erilaisia laitteita, jotka tukevat eSIMiä.

 

Miten operaattori osaa toimittaa minulle sopivan kokoisen SIM-kortin?

Ei hätää. Operaattorisi toimittaa sinulle korttipohjan, johon on yhdistetty kaikki kolme kokoa eli nano, micro ja mini.

Sinun tehtäväksesi jää katsoa laitteen käyttöohjeesta, mikä SIM-kortti laitteeseen sopii. Sen jälkeen irroitat korttipohjasta oikean kokoisen SIM-kortin ja asetat sen laitteeseesi.

Uudemmissa laitteissa voidaan hyödyntää myös digitaalista e-SIM-korttia, jolloin et tarvitse fyysistä SIM-korttia. Kysy tarvittaessa lisätietoa operaattoriltasi.

 

SIM-korttien koot ovat pienentyneet vuosi vuodelta

SIM-korttien koot ovat pienentyneet teknologisen kehityksen ja laitteiden ohentumisen seurauksena. Pienempi SIM-kortin koko tarjoaa lisää tilaa muille laitteen komponenteille ja mahdollistaa ohuemmat ja kevyemmät laitteet. Ne ovat myös kestävämpiä ja sopivat monipuolisemmin eri laitteisiin, kuten älypuhelimiin, tabletteihin ja IoT-laitteisiin.