Valokuitu vai 5G kodin netiksi? Nopeus, käyttötarkoitus ja muut asiat, jotka valintaa tehdessä kannattaa huomioida

5G-liittymien nopeudet ja saatavuus ovat viime vuosina parantuneet siinä määrin, että niitä hyödynnetään koko ajan enemmän suomalaisten kotien internet-liittyminä. Ei kuitenkaan ole salaisuus, että valokuitu on tietyissä tilanteissa 5G:tä parempi vaihtoehto kodin netiksi. Tiivistimme alle kaikki olennaisimmat seikat, joiden perusteella valinta 5G-kotinetin ja valokuidun välillä kannattaa tehdä.


5G vs valokuitu – kumpi on parempi?

Seuraavia asioita punnittuasi osaat todennäköisesti arvioida paremmin, kumpi nettitekniikka sopii paremmin omaan tilanteeseesi:

  • Ensimmäinen asia on nettiyhteyden saatavuus omaan sijaintiisi. Telian, Elisan ja DNA:n 5G-verkot kattavat pääsääntöisesti jo noin 90 prosenttia Suomen kotitalouksista. Valokuidun saatavuus sen sijaan vaihtelee enemmän sijainnin mukaan. Valokuituverkkoja kuitenkin rakennetaan ja laajennetaan koko ajan, ja usein liittymä on mahdollista tilata jo ennen rakentamispäätöksen tekemistä. Valokuituliittymän sopimusehdot kannattaa aina lukea tarkasti läpi – erityisesti, jos rakentamiskustannukset ovat 0 euroa.
  • Toinen ja kenties oleellisin asia on internet-yhteyden käyttötarkoitus. Valokuitu on kaikkein nopein ja vakain laajakaistanetti, koska se tulee kotiisi kiinteästi eli johtoa pitkin. Epävakaat sääolosuhteet, maaston muodot tai muut saman alueen netinkäyttäjät eivät vaikuta yhteyden toimivuuteen. Jos netti pitää jakaa kotona monille eri laitteille ja usean eri henkilön samanaikaiseen käyttöön, valokuitu voi olla hyvä valinta. Erityisesti valokuidun nopeus korostuu, jos nettiä tarvitaan hyvää vasteaikaa eli pingiä vaativiin onlinepeleihin. Matala ping on erittäin oleellinen asia esimerkiksi nopeaa reagointikykyä vaativissa verkkopeleissä, joita perheen nuoriso saattaa pelata.
  • Jos netinkäyttö kuitenkin on tavanomaista uutisten ja somen selailua sekä suoratoistopalveluiden katselua, yleensä 5G-netti sopii näihin käyttötarkoituksiin vallan mainiosti. Huippunopea valokuitunetti menee hukkaan, jos et tarvitse suurimpia mahdollisia nopeuksia mihinkään. Toisaalta valokuitu voi olla niin sanottuun peruskäyttöönkin paras valinta, jos kotitaloudessa useampi ihminen kyttää jatkuvasti Netflixiä 8K-kuvatarkkuudella.
  • 5G-netin käyttöönotto on lähtökohtaisesti nopeampaa, helpompaa ja yleensä myös halvempaa valokuituun verrattuna. Tarvitset vain SIM-kortin ja reitittimen, jonka avulla netti voidaan kotona jakaa useammalle eri laitteelle. Poikkeuksena on kiinteä 5G-kotinetti, josta löydät tarkempaa tietoa hieman alempaa. Jos sen sijaan kotiisi ei vielä ole saatavilla valokuitua, kaivurille tulee töitä, sillä yhteys tulee johdon kautta.
  • 5G-liittymien nopeuksia vertaillessa kannattaa aina muistaa, että operaattorien ilmoittamat nopeudet ovat teoreettisia maksiminopeuksia. Todellisen nopeuden vaihteluväli voi olla suuri. Vaihteluvälit kannattaa tarkistaa liittymän sopimusehdoista.
  • Valokuidun asennuskustannukset voivat vaihdella ja ne saattavat nousta varsin korkeiksikin. Kaivuutöiden lisäksi esimerkiksi isommissa taloyhtiöissä on muistettava rakennuksen sisäkaapelointi, jotta yhteys saadaan talojakamosta tilaan, johon valokuituliittymän päätelaite on sijoitettu.
  • Kuluttajille tarjotuissa valokuituliittymäsopimuksissa voi olla eroja sen suhteen, onko kuluttajan mahdollista kilpailuttaa internetpalvelun eli varsinaisen laajakaistaliittymän tarjoaja. Tilanteesta riippuen tarjolla saattaa myös olla vain yksi palveluntarjoaja eli se yritys, joka myös rakentaa kaapeliyhteyden. Toisissa valokuitukokonaisuuksissa kuluttajan taas voi olla mahdollista valita laajakaistan toimittaja useamman palveluntarjoajan väliltä.
  • Talon tai kiinteistön omistajalle voi olla oleellinen tieto, että valokuituyhteys nostaa kiinteistön arvoa. Esimerkiksi asuntoa myydessä ostajalle voi olla oleellista, että saatavilla on aina kaikkein vakain ja nopein mahdollinen kiinteä nettiyhteys vuosikymmeniksi eteenpäin.

 

 

Valokuidun nopeus peittoaa 5G:n, mutta…

Valtaosassa suomalaisista kotitalouksista kodin laajakaistaliittymän nopeus sijoittuu välille 100-300 Mbit/s. Tämä nopeus on saavutettavissa niin 5G:n kuin valokuidun avulla.

Yleisesti ottaen valokuitu tarjoaa kuitenkin huomattavasti suuremman maksimitiedonsiirtonopeuden ja vakauden verrattuna langattomiin teknologioihin. Valokuituyhteyden nopeus ei myöskään ole riippuvainen ulkoisista tekijöistä, kuten esimerkiksi verkon kuormituksesta tai sääolosuhteista.

Kukaan ei myöskään voi tietää, kuinka suuria netin nopeuksia kymmenien vuosien kuluttua tarvitaan. Valokuidun kapasiteetti ei tule vastaan eli sen asentamisella voidaan käytännössä varmistaa kiinteistön tiedonsiirron kyvykkyys jopa 50-100 vuodeksi eteenpäin.

Toisaalta 5G-nopeudet riittävät mainiosti kaikkeen niin sanottuun netin peruskäyttöön, ja mobiililaajakaistayhteys on yleensä saatavilla myös sellaisille alueille, jonne valokuitua ei välttämättä voida vetää.

 

Mitä tarkoittaa kiinteä 5G-netti?

Valokuitu on kiinteä laajakaistanetti, kun taas 5G-netti eli langaton laajakaista toimii 5G-mobiiliverkon kautta. Operaattorit saattavat kuitenkin mainostaa myös kiinteitä 5G-nettejä.

Mistä siis on kyse?

Kiinteästä 5G-laajakaistasta saatetaan puhua esimerkiksi tilanteessa, jossa pientaloalueella sijaitsevan talon ulkoseinään asennetaan 5G-vastaanotin, joka suunnataan kohti operaattorin tukiasemaa. Ulkona olevasta vastaanottimesta signaali kulkeutuu johtoa pitkin sisätiloissa sijaitsevaan reitittimeen ja sieltä talon muihin laitteisiin.

Käytännössä liittymä siis sisältää sekä sisäreitittimen että ulkoyksikön, jotka on yhdistetty toisiinsa. Tällaisen liittymän voi asentaa itse tai tilata tuotteen asennuspalvelun kera. Kaivuutöihin ei tarvitse ryhtyä.

Kiinteän 5G-netin tarkoitus on taata kotiin normaalia vakaampi ja nopeampi nettiyhteys myös mobiiliverkon ruuhkatilanteissa.

 

Valokuidun ja 5G-netin ero tiivistettynä

Valokuitu ja 5G ovat kaksi erilaista tapaa toteuttaa kodin nettiliittymä. Valokuitu on kiinteä laajakaista, joissa yhteys kotiin tulee johtoa pitkin huippunopeasti ja ilman häiriöitä. 5G-netti puolestaan toimii langattomasti mobiiliverkon kautta, mistä johtuen verkon ruuhkautuminen saattaa ajoittain hidastaa nettiä.

Netin käyttötarkoitus on tärkein asia, kun pohdit valintaa 5G:n ja valokuidun välillä. Jos haluat nopeimman ja vakaimman mahdollisen netin esimerkiksi onlinepelaamiseen tai lukuisten eri laitteiden tai asukkaiden samanaikaiseen käyttöön, valitse valokuitu.

Mikäli netinkäyttösi on kuitenkin pääasiassa uutisten ja somen selailua ja suoratoistopalveluiden katselua, 5G-netti riittää yleensä mainiosti.